60 godina predanog rada s djecom

BANJALUKA – Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora, ustanova za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje djece oštećenog…

Vijesti Juli 27, 2019

BANJALUKA – Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora, ustanova za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje djece oštećenog sluha danas će manifestacijom “Kultura gluvih” u Banjaluci obilježiti 60 godina postojanja.

U ovoj ustanovi, jedinoj tog tipa u RS, za šest decenija iškolovano je više od 1.000 učenika.

Saša Tatić, direktor Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluga i govora, kaže da su svi učenici nakon izlaska iz Centra potpuno samostalne i radno sposobne osobe, a veliki broj njih živi u inostranstvu.

“Njihova želja je bila da se ponovo okupe, prođu školskim hodnicima i prisjete se školskih uspomena”, rekao je Tatić.

Dodao je da ovaj centar trenutno pohađa oko 100 djece školskog uzrasta, a u besplatan vrtić ide 46 mališana.

“Osim toga, godišnje kroz našu ambulantu prođe oko 300 djece, vanjskih pacijenata. Takođe, naš centar vrši defektološke procjene za prvostepene komisije pri centrima za socijalni rad”, objasnio je Tatić.

Kazao je da djeca u srednjoj školi mogu da biraju između pet zanimanja, te da se najčešće odlučuju za frizera i pekara.

“Prije nekoliko godina smo počeli sistem dualnog obrazovanja za pekare. Oni uporedo sa školovanjem idu na praksu u pekare, gdje se nakon završene prakse nerijetko zaposle”, rekao je Tatić.

Istakao je da je ovo jedina ustanova ovog tipa u BiH koja u svom sastavu ima sobu za posmatranje.

“U ovoj sobi roditelji kroz jednostrano staklo mogu da posmatraju rad defektologa sa djetetom ili obratno, da defektolog daje instrukcije roditeljima i posmatra ih u radu sa njihovom djecom”, rekao je Tatić.

Obilježavanje šest decenija postojanja ove ustanove biće upriličeno u prostoru Centra, a događaj organizuje Udruženje gluvih i nagluvih regije Banjaluka.

Željana Došenović, tehnički sekretar i koordinator projekta “Kultura gluvih” Udruženja gluvih i nagluvih regiona Banjaluka, kazala je da će danas imati oko 450 gostiju, uglavnom bivših učenika ovog centra.

“Želimo da promovišemo i Udruženje i školu, kao i zajednicu gluvih i znakovni jezik”, rekla je Došenovićeva.

Ljiljana Glamočić, nekadašnja učenica ovog centra, kazala je da joj je Centar, gdje je pohađala srednju školu, ostao u lijepom sjećanju.

“Osnovnu školu sam završila u Sarajevu, a srednju u ovom centru u Banjaluci. Nakon što sam se udala otišla sam u Njemačku, gdje sam rodila dvije kćerke”, ispričala je Glamočićeva.

Servis za roditelje

Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora ljeti organizuje besplatan servis za roditelje čija djeca idu u vrtić u ovom centru.

“Obučavamo roditelje djece predškolskog uzrasta za određene metode i oblik rada sa djecom. Svi roditelji čija djeca idu u naš vrtić su dužni proći ovu edukaciju”, rekao je Saša Tatić, direktor Centra.