Banjaluka obilježava Spasovdan

BANJALUKA – Obilježavanje krsne slave grada Banjaluka, započelo je služenjem Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja. Spasovdan je ujedno…

Vijesti Juni 10, 2021

BANJALUKA – Obilježavanje krsne slave grada Banjaluka, započelo je služenjem Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja.

Spasovdan je ujedno i krsna slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, te ga zajedno obilježavaju grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

Svetu arhijerejsku liturgiju služe njihova preosveštenstva Jefrem, episkop banjalučki i Siluan, episkop australijsko-novozelandski.

Nakon liturgije prelomljeni su slavski kolač i osveštano žito, te je uslijedila svečana litija.

Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković je čestitao Spasovdan svim građanima Banjaluke, ali i svim hrišćanima koji proslavljaju ovu slavu.

“Na liturgiji smo se molili za sve naše građane i grad. Banjaluka danas šalje poruku mira, života i suživota. Hrišćanski je praštati i voljeti. U ovom gradu ima mjesta za svakog čovjeka, za svaku vjeru i za sve vjerske objekte”, kazao je Stanivuković.

Cvijanovićeva je istakla da je važno da Banjaluka nastavi putem razvoja.

“Godinama smo predano radili da od Banjaluke napravimo moderan evropski grad. Uspjeli smo na tom putu tako da bi bila šteta da se to zaustavi”, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, za neke intervencije i projekte u Banjaluci potrebna je dobra saradnja gradskih i republičkih institucija.

“Najvažnije je da Banjaluka može da odgovori potrebama svojih građana, ali i da bude ogledalo Republike Srpske za sve one koji je posjete”, kazala je Cvijanovićeva.