Bez dogovora možemo doći u ćorsokak

Član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH iz SNSD-a Snježana Novaković Bursać ocijenila je da stranke koje imaju…

Politika Juni 14, 2021

Član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH iz SNSD-a Snježana Novaković Bursać ocijenila je da stranke koje imaju svoje predstavnike u ovoj grupi, a koje se predstavljaju, uslovno rečeno, kao građanske, izlaze sa velikim brojem nerealnih ideja i prijedloga, što uveliko usporava i otežava rad grupe.

Bursaćeva je dodala da se dosta vremena gubi na nepotrebne stvari, ali i stvari za koje se zna da nisu prihvatljive za sve strane u BiH.

– Često se znaju desiti potpuno beskorisne diskusije, koje nigdje ne vode. Stoga imam utisak da se to namjerno radi da bi bili prikupljeni određeni dnevno-politički poeni u javnosti – rekla je Bursaćeva za “Glas Srpske”.

Ona je rekla da Centralna izborna komisija BiH ne učestvuje direktno u radu ove grupe i dodaje da će tako i ostati.

– S druge strane svi, pa i oni imaju pravo da nešto predlože, ali da li je to i prihvatljivo, to je druga priča. Napominjem da je ovo radna grupa. Imam utisak da se od nje puno očekuje, ali ne treba zaboraviti da kada ona i napravi nekakav prijedlog izmjena i dopuna postojećeg Izbornog zakona BiH, sve to na kraju mora proći parlamentarnu proceduru. Tako da je dugačak put pred nama – rekla je Bursaćeva.

On je navela da je teško očekivati da radna grupa postigne konsenzus o najbitnijim stvarima.

– Recimo, imate situaciju da se dosta pažnje posvećuje temi vanrednih izbora. I kada čujete te inicijative, shvatite da oni koji nešto tako predlažu ili nisu pročitali Ustav BiH ili ne razumiju gdje i u kojem trenutku žive – istakla je Bursaćeva.

Ona je navela da je velika priča i o uvođenju novih tehnologija u izborni proces, što je donedavno samo bila priča, a sada se, kaže, insistira na tome.

– Ako bude pažljivo analizirano gdje je ta tehnologija potrebna, shvatite da se u stvari radi o političkim parolama. Mislim da su mnogi kroz rad ove grupe vidjeli svoju šansu da izađu iz sjene i dođu na scenu, na svjetla reflektora i pred objektive kamera – istakla je Bursaćeva.

Nažalost, dodala je ona, do sada se pokazalo da je malo volje da nešto konkretno bude urađeno i predloženo, a umjesto toga, sve se svelo na populizam.

Bursaćeva se plaši da se može doći u “duboki ćorsokak” ako ne bude postignut politički dogovor o najkrupnijim pitanjima.

Glas Srpske
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.