BiH bez privremenog finansiranja, plate funkcionera upitne!?

Plate funkcionera i službenika u BiH z ajuli mjesec vise o koncu. Razlog leži u tome što  institucije BiH nisu…

Politika Juli 2, 2019

Plate funkcionera i službenika u BiH z ajuli mjesec vise o koncu. Razlog leži u tome što  institucije BiH nisu dobile privremeno finansiranje, iako je prijašnja odluka istekla još juče.
Na današnjoj sjednici Savjeta ministara ta tačka skinuta je sa dnevnog reda, jer se nije pojavio HDZ-ov ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić vjeruje da će odluka o privremenom finansiranju biti usvojena na narednoj sjednici.
– Sasvim sigurno će biti usvojena, kao što je ministar Bevanda predložio i usvojili smo dvije odluke za ranija dva kvartala, tako da tu ne postoji neka specijalna opsanost za realizaciju budžeta za ovu gdinu na bazi budžeta za 2018. – rekao je Zvizdić.
Zvizdić poziva Predsjedništvo BiH da što prije pošalje usaglašen budždet u parlamentarnu proceduru. Iz SNSD-a mu poručuju da je adresu pogriješio i da svoje pitanje za usvajanje budžeta treba da uputi na adresu lidera stranke kojoj pripada. Kažu da je paradoks da Zvizdić istovremeno obavlja dvije funkcije, pošto će za mjesec dana preuzeti ulogu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.
– To je pitanje za SDA, da su željeli da se implementiraju rezultati danas bi smo imali Savjet ministara u punom kapacitetu, ima li bismo budžet institucija BiH i međunarodne obaveze. To neka pitaju SDA i Izetbegovića, on je taj koji je blokirao proces konstituisanja Savjeta ministara – rekao je Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.
I Evropljani su više puta istakli da evropski put nije uslovljen ulaskom BiH u NATO. Od bh. političara traže da se implementiraju izborni rezultati i završi formiranje vlasti na BH nivou, ali i federalnom, na što se čeka već punih devet mjeseci.
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

loading…