Budžet Banjaluke veći, više novca za nove projekte

​Prijedlog budžeta za 2020. godinu nešto je širi u odnosu na nacrt i ta sredstva će biti upotrijebljena za nekoliko…

Vijesti Novembar 28, 2019

​Prijedlog budžeta za 2020. godinu nešto je širi u odnosu na nacrt i ta sredstva će biti upotrijebljena za nekoliko novih projekata, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić na sjednici Kolegijuma Skupštine grada.

Prema njegovim riječima, u budžet ulazi nekoliko novih velikih projekata, kao što su sportska dvorana na Starčevici, rekonstrukcija još jednog dječjeg vrtića, proširenje zelenih površina te pravljenje dodatnih igrališta, a lokacije će zavisiti od rješavanja imovinskopravnih poslova.

Na zasjedanju Kolegijuma odlučeno je da će posljednja sjednica Skupštine grada u ovoj godini biti održana 11. decembra i da će na dnevnom redu biti 77 tačaka, među kojima i usvajanje budžeta grada za narednu godinu, svi godišnji planovi za iduću godinu te rebalans budžeta za ovu godinu.

Radojičić je istakao da će to biti jedna od najobimnijih sjednica Skupštine grada.

“Povećan je iznos sredstva za kulturu, turizam i sport. Odlučili smo i da zadržimo Fondaciju za evropsku prijestonicu kulture, da se transformiše i da bude jedan od naših partnera na realizaciji ciljeva i strategije kulture i dijela onoga što je bilo u aplikaciji za evropsku prijestonice kulture i subjekat koji bi u ime grada mogao aplicira za eksterne izvore finansiranja za određene fondove”, istakao je Radojičić.

Dodao je da se ide i na nultu stopu naknade za uređenje zemljišta za investiciju u proizvodnoj djelatnosti, što je dodatna olakšica za one koji namjeravaju ulagati u proizvodnju.

“Dolazi nam i odluka kojom rješavamo status brojnih porodica poginulih i ratnih vojnih invalida koje su u raznim periodima dobijale zemljište i objekte bez riješenih imovinskopravnih odnosa na više lokacija. Prva je Barlovci – Kuljani, na kojoj će grad na mjestima koja su uknjižena na njega, bez naknade izvršiti prenos na porodice ovih kategorija”, kazao je Radojičić.

Na dnevnom redu biće i novi aranžman sa EBRD-om za projekat “Voda 2” i “Voda 3”, i to 12 miliona KM kreditnih sredstava uz koji ide i osam miliona KM bespovratnih sredstava EU.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, istakao je da će 2020. godina biti veoma dinamična i da ovakav broj projekata nije duži niz godina realizovan.

“Drago mi je što ćemo pokazati da se Banjaluka istinski gradi te da ima razvojnu komponentu”, zaključio je Talić.