Da li su bh. parlamentarci zaslužili da ostanu bez (ne)zarađenih plata?

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH Šemsudin Mehmedović podnio je inicijativu kojom se traži da se, dok traje…

Politika Juni 18, 2019

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH Šemsudin Mehmedović podnio je inicijativu kojom se traži da se, dok traje blokada rada Zastupničkog doma, obustave isplate plate za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica.

Takođe, ovom inicijativom se traži i obustava isplate plate i svima zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju.

On je rekao da ovom inicijativom želi podstaći Savjet ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o platama i nadoknadama kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definisala.

– Smatram moralnim da se ovakva inicijativa podrži jer nije u redu da se isplaćuju plate tokom mjeseca u kome zaposlenik ili radnik ili službenik nije radio – navodi zastupnik SDA.

Podsjetimo, za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno je 750 763 KM. Do danas nisu održali nijednu redovnu sjednicu. Sami za svoj nerad rekli su sljedeće:

-Jesu nam plate previsoke, i dugo vremena sam tražio u institucijama vlasti da se koriguju, nikada nismo imali tu vrstu saglasnosti – istakao je Nikola Špirić, SNSD.

– To je zaista degutantno, ja znam da svako od onih ljudi koji su izabrani u Parlament, ne osjeća se uopšte prijatno zbog ove situacije koja je nastala – rekao je Mladen Bosić, SDS.

– To su enormno visoke plate, koje izazivaju ogorčenje građana – kazao je Lazar Prodanović, SNSD.

Na pitanje da li su neporavadno visoke, Prodanović se složio da jesu.

– Mislim da je bezobrazno zašto Parlament ne radi, a mi primamo platu – kazao je Nermin Nikšić iz SDP-a, a na pitanje da li su je zaslužili rekao je: “Ma ko će zaslužiti platu ako ne radi!?”

– Osjećam se zaista sramotno da mi šest mjeseci ne radimo, a primamo plate – istakao je Safet Softić, SDA.

Da li su i koliko dosljedni, vidjeće se na glasanju kada ova inicijativa dođe pred parlamentarce.
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.