Dajak sve više krote i djevojke

Besplatna škola dajakaštva okupila je veliki broj polaznika, koji će do kraja avgusta učiti da voze ovaj tradicionalni vrbaski čamac,…

Vijesti Juli 24, 2019

Besplatna škola dajakaštva okupila je veliki broj polaznika, koji će do kraja avgusta učiti da voze ovaj tradicionalni vrbaski čamac, a posebno je zanimljivo da ga sve više krote i djevojke.

Ovu ljetnu školu već nekoliko godina organizuje “Nektar dajak klub”, čiji instruktori uče polaznike zahtjevne i specifične tehnike upravljanja i vožnje ovog jedinstvenog prevoznog sredstva.

Filip Gubo, instruktor vožnje dajak čamca, kaže da je škola podijeljena u dvije grupe i da u prvoj ima oko 20 polaznika.

“Svake godine imamo sve više polaznika, što nas raduje i kao instruktore i kao ljubitelje dajaka. U prvoj grupi školu je upisalo i šest djevojaka, što je jako bitno – da svi vide da ovo nije samo muški sport”, kazao je Gubo.

Dodao je da će prvu grupu obučavati do kraja jula, a da od početka avgusta druga grupa počinje obuku savladavanja vještine upravljanja ovim specifičnim čamcem.

“Polaznici uče kako pravilno stajati, upravljati čamcem i kontrolisati dajak, te tehnike upravljanja čamcem”, pojasnio je Gubo.

Od sredine jula polaznici škole uče kako da sijeku vrbaske brzake, neki su tek prvi put ovdje, a ima ih koji su već naučili kako da upravljaju čamcem i žele da utvrde znanje.

Trinaestogodišnja Luna Filipović, koja ide u školu dajakaštva, ističe da je dajak zavoljela prošle godine kad ga je i naučila voziti.

“Ljubav prema dajaku sam naslijedila od brata, naučila sam prelaziti brzake, upravljati i stekla nove prijatelje”, priča Luna.

Djevojka Maja Jovičić, koja je takođe polaznica ove škole, kaže da joj ona daje priliku da nauči nešto zanimljivo.

“Uživam u dajaku, odrasla sam na Vrbasu, ali sam se nedavno aktivirala iako sam sa četiri godine prvi put kročila u čamac”, priča Jovičićeva.

Osamnaestogodišnja Milica Kos kaže da je odlučila da upiše ovu školu jer je dajak neizostavan u turističkoj ponudi grada.

“Tek sam počela da učim. Najbitnije je da naučim održavati ravnotežu, a preporučila bih svim curama da upišu ovu školu”, ističe Milica.

Njena vršnjakinja Darija Vučković kaže da je išla u školu dajakaštva prošle godine i da je dosta toga naučila.

“Najviše mi je drago što idem u ovu školu zbog druženja, a i dajak je aktivnost koja je jako karakteristična za naš grad”, pojašnjava Darija.

Ovaj čamac interesantan je i turistima koji u Banjaluku dolaze samo ljeti. Među njima je i petnaestogodišnji Vuk Šućurević iz Novog Sada.

“Škola dajakaštva mi je jako zanimljiva jer u Novom Sadu tako nešto nemamo. Jedva dočekam da uđem u čamac i vozim ga po Vrbasu, a na kraju se i malo rashladim i okupam”, iskren je Vuk.

Jedinstven u svijetu

Dajak čamac je jedan od takozvanih vrbaskih čamaca, a jedinstvenim na svijetu ga čini dajak – motka dužine oko četiri metra, koja služi za odgurivanje čamca.

Trup čamca dug je 6,80 metara, a čamac je dugačak 7,30 do 7,50 metara u zavisnosti od dužine ukrasnog dijela, odnosno špica, dok je dubina 30 centimetara, širina 80 centimetara, a težina stotinak kilograma.

Nosivost je blizu 500 kilograma, tako da u njega može stati šest odraslih osoba, s tim da je idealan za jednu vožnju troje ljudi plus vozač, a raniji čamci su bili većih gabarita pa su mogli da prevezu i do tonu tereta.