Dali smo najbolje od sebe, sada je sve na Komisiji

BRISEL – Tim za kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem, pred Evropskom…

Vijesti Septembar 24, 2019

BRISEL – Tim za kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem, pred Evropskom komisijom danas je u Briselu predstavio banjalučku kandidaturu, a da li će ovaj grad kroz pet godina postati evropska prijestonica kulture znaće se sutra u podne.

Prezentacija je trajala pola sata, nakon čega je uslijedila višečasovna panel diskusija, a osim Banjaluke koja je nastupila pod sloganom “Suprotnosti se privlače”, predstavili su se i preostali finalisti – grad Mostar i norveški Bodo.

Pobjednik se dobija zbirom glasova, a isti će biti imenovan na osnovu aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, a u obzir se uzima i posjeta članova Evropske komisije svakom od gradova.

“Jutros smo imali vrlo zahtjevnu prezentaciju… Oko tri sata pitanja i odgovora koji su se odnosili na sve i svašta, najmanje na kulturu. Više su se odnosili na odnose u Bosni i Hercegovini i u Banjaluci, na ratna i postratna događanja, tako da je ovo bilo vrlo naporno”, kazao je Radojičić danas nakon prezentacije, dodajući da tim očekuje najbolje jer je urađeno sve po planu. On je podsjetio da se radi o izvanrednom i velikom projektu i zahvalio partnerima iz Bihaća i Jajca koji su bili prisutni juče u Briselu i koji su kandidovani zajedno sa Banjalukom za EPK.

“To bi bio ogroman korak ne samo za kulturu, nego za grad uopšte. To je razvojna šansa kakvu dosad možda nismo ni imali, jer kultura i kulturna događanja vuku za sobom turiste i posjetioce, vuku usluge, međunarodnu reputaciju i jedan identitet kakav dosad u međunarodnim razmjerama nismo imali. O Banjaluci se dosad govorilo većinom u kontekstu rata i političkih događanja i ovo bi bio potpuno novi epitet na međunarodnoj sceni i sasvim nova odrednica”, jasan je Radojičić. Osim njega, kandidaturu su Evropskoj komisiji izložili i načelnici Bihaća i Jajca Šuhret Fazlić i Edin Hozan, te članovi tima “Banjaluka EPK 2024”: Marko Bilbija, Monika Ponjavić, Saša Đorđević, Dijana Grbić, Mirjana Galić, Ognjen Šukalo i Nikola Kužet.

“Prezentacija je bila fantastična, tako da Komisija nakon nje uopšte nije imala pitanja vezana za kulturu. Oni su nakon pauze od pet minuta počeli reda radi da nas pitaju uglavnom o projektu ‘Koalicija bh. gradova’, koji smo mi pokrenuli u okviru ove kandidature počevši sa Banjalukom, Bihaćem i Jajcem i plan je, ukoliko se dobije titula, da se ta saradnja širi na ostale gradove, tačnije deset gradova. O tome su nas najviše pitali i interesovalo ih je na koji način planiramo to sprovesti s obzirom na delikatnu situaciju u BiH”, kazala je Monika Ponjavić za “Nezavisne”.

Kako navodi, tim je uradio svoj posao najbolje što je mogao.

“Sada je samo pitanje da li oni titulu žele dati BiH ili Norveškoj, koja je sigurna jer ima novac i kapacitete. Ja se nadam dobrom ishodu, jer smo najbolje što smo mogli uradili to što je do nas i ostavili smo, sigurna sam, jako dobar utisak. Mislim da će odlučivati nijanse”, istakla je Ponjavićeva.

Šuhret Fazlić, načelnik Bihaća, kaže da je današnja odluka velika šansa da građani BiH dobiju nešto optimističnije od svakodnevne slike koja vlada u svim sferama života.

“Mi smo to uradili sa puno želje, sa puno entuzijazma i elana. Ova titula i sama kandidatura za nas znače da se otrgnemo iz priče o migrantima i iz svakodnevnog pesimizma, te da ponudimo nešto novo i mislim da je ovo izuzetno dobra stvar”, naveo je Fazlić.

Bez obzira na današnji ishod, kako kaže Fazlićev kolega iz Jajca Edin Hozan – Banjaluka, Bihać i Jajce već su na dobitku.