Delegati SNSD-a, SDS-a i HDZ-a spriječili raspravu o Strategiji odbrane Srbije

Većina delegata u Domu naroda Parlamenta BiH odbila je na današnjoj sjednici raspravljati o Strategiji odbrane Srbije te njenim navodnim…

Politika Januar 15, 2020

Većina delegata u Domu naroda Parlamenta BiH odbila je na današnjoj sjednici raspravljati o Strategiji odbrane Srbije te njenim navodnim posljedicama po BiH.

Da se u dnevni red, kada je već zakazana hitna sjednica, uvrsti informacija o navodno antidejtonskoj Strategiji odbrane i nacionalnoj sigurnosti Srbije te posljedicama te strategije po BiH, predložio je delegat Denis Bećirović (SDP).

Istakao je da je riječ o informaciji koja je hitnog karaktera i da postupanje Srbije predstavlja atak na BiH.

– Bez obzira na to kakav će biti ishod ove tačke, važno je da se iz ove zgrade čuje kako tako ne može – kazao je Bećirović dodajući da je obaveza delegata da pozove i visokog predstavnika da reaguje, kao i garante Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prijedlog Bećirovića odbijen je jer većina delegata nije podržala njegov prijedlog. Tačnije, protiv je glasalo devet od 15 delegata. Protiv ove tačke glasali su delegati SNSD-a, HDZ-a i SDS-a.

U toku diskusije o izboru članova zajedničkih komisija delegat Zlatko Miletić (DF) požalio se da ga predsjedavajuća Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda Lidija Bradara ne konsultuje ni o čemu, odnosno da ga uopšte nije pitala o tome u kojoj komisiji želi da bude.

Istakao je da se ne žali da bi liječio svoje komplekse, već da je on čitav život radio u bezbjednosnom sektoru te da je logično da bude u komisijama koje se bave poslovima vezanim za sigurnost.

Mandat u Domu naroda Parlamenta BiH, koji je ostao upražnjen nakon imenovanja Fahrudina Radončića (SBB) za ministra bezbjednosti BiH, danas je dodijeljen delegatu Munibu Jusufoviću iz te stranke.

Srna
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.