Dodik: Neka samo probaju imenovati Šarovića

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć da će Republika Srpska, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH…

Politika August 1, 2019

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć da će Republika Srpska, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH budu zaobiđeni njeni izborni pobednici, odlukama Narodne skupštine Srpske ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH.

Dodik je precizirao da to znači da će prekinuti sistem indirektnog oporezivanja, ukinuti nadležnost nelegalnih i nefunkcionalnih Tužilaštva i Agencije za istrage i zaštitu BiH na teritoriji Srpske, te poništiti sve nametnute odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice.

– To je prvo što ćemo učiniti ako neko želi da se igra i da izabere SDS-ovog lidera Mirka Šarovića (za predsjedavajućeg Savjeta ministara). Neka nam daju dovoljan razlog da to uradimo, a dovoljno je ovo što hoće da urade uz pomoć opozicije u Srpskoj – istakao je Dodik.

Dodik je za RTRS rekao da niko ne može da naredi poslanicima SNSD i srpske koalicije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH šta da rade, jer to nije prihvatljivo ni u američkom Kongresu.

– To vrijeme je prošlo i to moraju da razumiju. Ili će se dogovarati sa relevantnim i legitimnim predstavnicima Srba u BiH koji dolaze iz Srpske ili će imati to što traže i što sam pomenuo – kaže Dodik.

On je rekao da opozicija u Srpskoj pokazuje hronični i patološki odnos prema Republici – u kojoj ne može ništa učiniti, ali i servilnost prema političkom Sarajevu – gdje na neki način jedino može biti vidljiva.

– Pričaju da će ići u Savjet ministara. Oni su već tamo i odlučuju. Šarović tamo nije progovorio četiri godine i sada nešto govori o Trgovskoj gori (koja se pominje kao odlagalište hrvatskog nuklearnog otpada). On sam sebe reklamira i predlaže za predsjedavajućeg Savjeta ministara u sarajevskim medijima i na BN televiziji, gdje su sami hvalospjevi da je najbolji ministar i nigdje ga više nema – ocijenio je Dodik.

On kaže da “Šarović nije relevantan, legalan i legitiman predstavnik Srba u BiH, već avanturista i politička manjina”.

– Može se desiti da dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske i kaže da ga ne zanimaju njeni stavovi, što je i ranije govorio. I sada Srpska treba imati povjerenje u njegovu želju da bude predsjedavajući Savjeta ministara. Razumijem da to hoće, ali to nije u interesu Srpske. Ako to, ipak, učine, iako je to u realnosti veoma teško, vidjećemo, u tom momentu napraviće akt o raspadu BiH u čemu neće pomoći nikakva vrsta intervencionizma. Dosta je više da se ignoriše volja srpskog naroda – upozorio je Dodik.

Srna
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.