Dodik: Šmit zbog Rezolucije NS RS neće biti visoki predstavnik

Rezolucija Narodne skupštine RS je doprinijela tome da Kristijan Šmit neće biti izabran za novog visokog predstavnika, rekao je Milorad…

Politika Mart 26, 2021

Rezolucija Narodne skupštine RS je doprinijela tome da Kristijan Šmit neće biti izabran za novog visokog predstavnika, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.
Dodik je rekao da mu je saopšteno da, iako ne može govoriti u ime Ambasade Ruske Federacije, da će sadašnja struktura ostati, a da se Rusija zalaže za zatvaranje OHR-a.

Naglasio je da su svi dosadašnji visoki predstavnici, osim Karla Bilta, bili imenovani protivzakonito na insistiranje SAD i EU, jer je po dejtonskim procedurama predviđeno da mora postojati saglasnost entiteta, odnosno Republike Srpske, te da se bez toga visoki predstavnik ne može potvrditi na Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.
Dodik je rekao da se EU i SAD pozivaju na vladavinu prava, a da na ovom pitanju krše pravo i zakone, imenujući visoke predstavnike na ovakav način.
On je naglasio da nezakonito postupanje i kad je u pitanju uloga Ustavnog suda BiH pokazuje da BiH ne može opstati kao država, i da se mora raspasti.
Nezavisne
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.