“Eko toplane” završile sezonu grijanja u Banjaluci

BANJALUKA – Završena je četvrta po redu sezona grijanja, najuspješnija otkad preduzeće “Eko toplane” obavljaju komunalnu djelatnost proizvodnje i isporuke…

Vijesti April 29, 2021

BANJALUKA – Završena je četvrta po redu sezona grijanja, najuspješnija otkad preduzeće “Eko toplane” obavljaju komunalnu djelatnost proizvodnje i isporuke toplotne energije, uprkos pandemiji virusa korona i niskim spoljašnjim temperaturama.

“Zbog loših vremenskih uslova, sezona je počela nešto ranije, 12. oktobra i produžena je do 27. aprila”, kazali su iz “Eko toplana”

Dodaju da je prosječna dnevna temperatura tokom sezone 2020/2021. godine  bila najniža u odnosu na prethodne sezone, otkad “Eko toplane” obavljaju komunalnu djelatnost.

“Prosječna temperatura bila je niža za dva stepena Celzijusa u odnosu na prošlu sezonu. Zbog nižih temperatura i potrošnja energenta bila je veća nego tokom prošle sezone. U ovoj sezoni, “Eko toplane” su proizvele 203.971 MWh, što je više za 14 odsto  nego prošle sezone”, ističu iz “Eko toplana”.

Prema njihovima  riječima, kada je riječ o zadovoljstvu korisnika, broj reklamacija je značajno smanjen. 

“Kod 0,8 odsto od ukupnog broja korisnika, zabilježene niže temperature od propisanih, na osnovu čega su ovim potrošačima odobrene bonifikacije. Gubici na mreži smanjeni su za 2,2 odsto u odnosu na prošlu sezonu”, pojašnjavaju iz ovog preduzeća. 

Ističu, da iako su suočeni sa teškom situacijom izazvanom pandemijom virusa korona “Eko toplane” su uspjele da u pauzi između dvije sezone obave planirani remont proizvodnih postrojenja i sanaciju distributivne mreže, kako bi na vrijeme bili spremi za početak isporuke toplotne energije. 

“Takođe, na vrijeme je obezbijeđen energent u dovoljnim količinama, sopstvenim sredstvima. Sve ovo stvorilo preduslove za jednu uspješnu sezonu, koja je sad već iza nas, a zaposleni u “Eko toplanama” već početkom maja započinuju sa redovnim remontom pogonskih postrojenja”, pojasnili su iz “Eko toplana”.

Dodali su da u predstojećem periodu slijedi i sanacija distributivne mreže, a u toku je i nabavka energenta za sezonu grijanja 2021/2022.