Govedarica o izborima: Nophodni skeneri, kamere i biometrijski otisak

Svjedoci smo brutalne izborne krađe koja se desila na proteklim izborima. Zbog toga su potrebne izmjene izbornog zakona kako krađa…

Politika Septembar 6, 2019

Svjedoci smo brutalne izborne krađe koja se desila na proteklim izborima. Zbog toga su potrebne izmjene izbornog zakona kako krađa ne bi bila hronična pojava.

Rekao je ovo danas član Predsjedištva Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica te dodao da su “posljedice te pojave nepovjerenje u institucije, kriminal i korupcija, nezaposlenost i siromaštvo, i napuštanje Republike Srpske”.

– Uvođenje skenera, nadzornih kamera i biometrijska provjera otiska prsta na biračka mjesta je minimum kojim se može ući u kraj izbornim krađama koje su svoju kulminaciju doživjele na posljednjim opštim izborima u Republici Srpskoj, kao i gradu Doboju – istakao je Govedarica.

On je rekao da su ove izmjene zakona i u skladu sa ODIHR-ovim preporukama o unapređenju transparentnosti izbornog procesa i da je neophodno preporuke uvažiti.

– Ako svi žele poštene i demokratske izbore, ne vidim razlog zašto na lokalnim ne bi koristili tehnologije koje mogu spriječiti izborne krađe. Tu prije svega mislim na uvođenje nadzornih kamera, skenera i biometrijska provjera otiska, ali i smanjenja visine glasačkog zastora kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića, koje je postojećim izbornim zakonom zabranjeno ali se u izrazitoj mjeri dešava – istakao je član Predsjedništva SDS-a.

Na prošlim izborima za nivo predsjednika Republike, dodaje on, imali smo skoro 50 000 nevažećih glasačkih listića, što je skoro sedam odsto ukupno izašlih.

– Mislim da je samo ovaj podatak signalna lampica da nešto i te kako ne funkcioniše u izbornom procesu i da brojači prevarom iskrivljuje izbornu volju građana – kazao je Govedarica.

Govedarica je istakao da je Srpskoj demokratskoj stranci veoma važno uvođenje pravila u izborni proces koja će omogućiti da rezultate izbora određuje volja birača, a ne volja brojača kao što je bio slučaj u oktobru 2018. godine.

– U ovom momentu postavlja se najznačajjnije pitanje: kojim političkim organizacijama odgovara postojeće stanje a koje su za hitnu promjenu tehničkog aspekta izbornog procesa. Srpska demokratska stranka će učiniti sve da do izmjena izbornog zakona koje se tiču tehničkog procesa glasanja dođe u što skorijem periodu kako bi postojale mogućnosti održavanja lokalnih izbora u fer i demokratskoj atmosferi – zaključio je Govedarica.

Agencije
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.