Hoće li biti novih imena sa Zapadnog Balkana na američkoj crnoj listi?

Sjedinjene Države još nisu objavile nova imena u vezi sa uredbom predsjednika Džoa Bajdena, izjavio je je portparol Stejt departmenta…

Politika Juni 11, 2021

Sjedinjene Države još nisu objavile nova imena u vezi sa uredbom predsjednika Džoa Bajdena, izjavio je je portparol Stejt departmenta Ned Prajs za Glas Amerike.

To je rekao odgovarajući na pitanje da li će potencijalno novi ljudi biti na crnoj listi.

– Međutim, zahvaljujući uredbi moći ćemoda se pozabavimo najhitnijim prijetnjama stabilnosti i napretku demokratskih institucija – rekao je Prajs.

On je dodao da su „Sjedinjene Države posvećene promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja širom zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje države moraju da ispune kako bi ispunile svoj cilj napredovanja na evropskom putu“.

Predsjednik Bajden izdao je izvršnu naredbu kojom se zamrzava imovina i zabranjuje se ulazak pojedincima u Sjedinjene Države koji predstavljaju prijetnju bezbjednosti i miru bilo koje zemlje Zapadnog Balkana.

Sankcije će se primijenjivati i na ona lica koja su, između ostalog, odgovorna ili umiješana u ometanje primjene Prespanskog sporazuma iz 2018. i Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. godine.

Izvršni nalog obuhvatiće i lica koja su direktno ili indirektno umiješana u korupciju, zloupotrebu javnih sredstava, primanje mita i slično.

Početkom juna, administracija je zvanično proglasila borbu protiv korupcije ključnom za američku nacionalnu bezbjednost.

– Korupcija predstavlja prijetnju američkoj nacionalnoj bezbjednosti, ekonomskoj jednakosti, globalnoj borbi protiv siromaštva, razvojnim naporima i samoj demokratiji – rekao je tada Bajden, dodajući da „efikasnom borbom protiv korupcije i demonstriranjem koristi od nje, uz odgovorno upravljanje može pružiti ključnu koristi Sjedinjenim Državama i drugim demokratijama“.

Podsjećamo, na američkoj crnoj listi iz Republike Srpske nalaze se, između ostalih, i lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegat u Domu naroda BiH i potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić, načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica te potpredsjednica Narodne skupštine RS Sonja Jovičević Karadžić, oboje iz SDS-a, kao i sama najveća opoziciona stranka, koja je, takođe, na listi, i drugi.

Glas Amerike
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.