“Hrvatska se nije libila da tuži bilo koga u regionu, zašto bismo mi oklijevali?”

Legitimno je što BiH diže svoj glas jer je opasnost mnogo veća nego što se to možda u javnosti iskazuje,…

Politika Juli 29, 2019

Legitimno je što BiH diže svoj glas jer je opasnost mnogo veća nego što se to možda u javnosti iskazuje, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović govoreći o slučaju Trgovska gora i mogućoj gradnji odlagališta nuklearnog otpada na granici Hrvatske sa BiH.

BiH ima pravo, dodaje, da ovu priču digne i na viši, međunarodni, nivo jer bi mi mogli trpjeti posljedice nuklearnog otpada na samo 500 metara od granice.

– Ukoliko do gradnje dođe, to odlagalište će se svake godine sve više puniti. Niko ne voli to da vidi, a mi smo ni krivi ni dužni. Pitanje je kako bi se to reflektovalo na biljni, životinjski svijet i zdravlje ljudi u narednih 10, 20, 50 ili 100 godina. Mi imamo pravo da brinemo o svojim rijekama, planinama i zdravlju ljudi. Nemamo mi ništa protiv da oni grade svoje odlagalište, ali ga gradite 100-200 kilometara od granice, a ne uz najčistiju evropsku rijeku i granicu BiH – poručio je Šarović.

On je dodao da u BiH nemamo procjene uticaja odlagališta, ali da je i komunikacija sa Hrvatskom stranom izuzetno loša.

– Mislim da nije ni fer ni pošteno prema BiH da susjedna zemlja Hrvatska, koju mi poštujemo, nije uvažila nijedan od argumenata BiH u proteklih nekoliko godina o odlagalištu koje je na samoj granici sa Novim Gradom i drugim opštinama. Mi se ne bunimo što Hrvatska gradi svoje odlagalište, već zato što ga gradi na samoj granici sa BiH. Kao kad bi neki vaš susjed svoj otpad, svoje smeće stavio na granicu vašeg imanja. To u svakom slučaju ne bi bilo u redu – kazao je Šarović, koji je je i predsjednik SDS-a.

On procjenjuje da je pred dvjema zemljama težak period u kojem BiH treba iskoristiti sva moguća sredstva, uključujući i međunarodna, a od Predsjedništva BiH očekuje da ovo pitanje stavi na dnevni red i da zaprijeti tužbom i arbitražom.

– Ne trebamo odustajati iako se Hrvatska dosad oglušila na sve zahtjeve. Ne bih uopšte razmišljao da li ćemo da ovo pitanje jasnije prikažemo Briselu, da li ćemo da idemo na arbitražu, nekoga da tužimo. Oni se nisu libili da tuže bilo koga u regionu pa zašto bi nama bilo nezgodno da ih tužimo? Mislim da mi svoje aktivnosti trebamo pojačati – istakao je na kraju Šarović.

klix.ba
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.