I zvižduk je seksualno uznemiravanje

BANJALUKA – Zviždanje, dobacivanje, neumjesni komentari, nepristojni dodiri ili bilo koja druga radnja seksualnog karaktera, koja za cilj ima da…

Vijesti Septembar 11, 2020

BANJALUKA – Zviždanje, dobacivanje, neumjesni komentari, nepristojni dodiri ili bilo koja druga radnja seksualnog karaktera, koja za cilj ima da povrijedi integritet osobe, je seksualno uznemiravanje, koje je prisutno u javnom prostoru u Banjaluci u svako doba dana i noći, žrtve su uglavom žene iz marginalizovanih grupa, a tradicionalni stavovi pomažu tolerantnom ponašanju prema seksualnom uznemiravanju.

Zaključci su ovo radionice o početnoj studiji “Sigurni gradovi i sigurni javni prostori”, koja je održana u Gradskoj upravi Banjaluka.

Program “Sigurni gradovi i sigurni javni prostori”, koji sprovodi UN agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (“UN Women”) u saradnji s gradom Banjaluka, za cilj ima pokrenuti pitanje nasilja i seksualnog uznemiravanja s kojima se žene susreću u svakodnevnom životu na javnim mjestima.

U “UN Women” ističu da je početno istraživanje sprovedeno na području dvije mjesne zajednice –  Lazarevo i Vrbanja u Banjaluci.

Nađa Hasanović, ispred “UN Women”, za “Nezavisne” je rekla da je održavanje ove radionice drugi korak u sprovođenju pilot inicijative u Banjaluci, nakon koje će se raditi na razvoju programskog dokumenta koji vodi ka razvoju plana rada za narednih pet godina s ciljem stvaranja sigurnih javnih prostora u Banjaluci.

“‘UN Women’ kancelarija u BiH je odlučila da izvrši pilotiranje ove inicijative krajem prošle godine, dok ‘UN Women’ ima globalnu inicijativu koja se bavi pitanjima adresiranja seksualnog uznemiravanja u javnom prostoru, koji se sprovodi od 2010. godine”, rekla je Hasanovićeva.

Dodala je da je cilj održane radionice da se otvori prostor za refleksiju raznih perspektiva, svih aktera, raznih strana i krajnjih korisnika u kontekstu rada na adresiranju problema seksualnog uznemiravanja na javnim prostorima.

Početna studija, kako je istakla Hasanovićeva, pokazala je da je uznemiravanje prisutno u javnom prostoru, da su njemu više izložene žene, te da uvriježeni tradicionalni stavovi potpomažu tolerantno ponašanje prema seksualnom uznemiravanju u javnom prostoru.

“Nakon ovoga očekujemo validiranje programskog dokumenta. U saradnji sa gradom Banjaluka, našim glavnim partnerom, odlučićemo o modalitetima implementacije ovog programa”, kazala je Hasanovićeva.

Nikola Aleksić, savjetnik gradonačelnika Banjaluke, iskazao je zadovoljstvo što je baš Banjaluka prvi gradu u BiH u kojem će se sprovesti ova inicijativa.

“Nadamo se da će rezultati ove studije zaživjeti i da ćemo uspjeti da implementiramo sve što je rečeno u studiji, to jeste da stvorimo jedno sigurno okruženje za sve djevojčice i žene, ali i druge građane Banjaluke”, rekao je Aleksić za “Nezavisne”.