Inckov novi izvještaj UN-u: Korijen zastoja u BiH su SNSD, HDZ i SDA!

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko je, podnoseći 56. izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija o stanju spovođenja mira,…

Politika Novembar 5, 2019

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko je, podnoseći 56. izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija o stanju spovođenja mira, izjavio da su korijen zastoja u Bosni i Hercegovini tri najveće nacionalne stranke – SNSD, HDZ i SDA.
U Savjetu bezbjednosti UN-a u Njujorku predstavljen je izvještaj o stanju sprovođenja mira u Bosni i Hercegovini za period od 16. aprila do 15. novembra 2019. godine, u sklopu kojeg je napomenuto da su entitetske vlade usvojile niz reformskih mjera programa Evropske unije, ali i sa žaljenjem istaknuto da nikakav napredak u formiranju vlasti nije postignut.

– U korijenu zastoja, barem na nivou države i Federacije, je podjela između najvećih nacionalnih stranaka, vladajućih stranaka sa sjedištem u Federaciji, Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), i vladajuće stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Njihove konkurentske vizije za zemlju i njihovo tumačenje Ustava Bosne i Hercegovine je često protiv uslova koji su dio civilnog aspekta Opšteg okvirnog sporazuma za mir, za čije sam sprovođenje odgovoran – kazao je Incko.
Naveo je da se strane ne slažu oko osnovnih aspekata Ustava Bosne i Hercegovine, pri čemu neke stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj osporavaju samu ulogu i ovlaštenja države u njoj, kao i prethodno dogovorene politike i pravne obaveze prema Sjevernoatlantskom savezu (NATO).
– U maju je dostavljeno mišljenje Evropske komisije vezano za evropske integracije Bosne i Hercegovine, u kojem je utvrđeno 14 ključnih prioriteta koje vlasti BiH moraju ispuniti u sklopu procesa prema Otvaranju pregovora o pristupanju, što je trebalo da motiviše političke vođe da prevaziđu svoje razlike i počnu sa ključnim reformama. Umjesto toga, u avgustu je sklopljen sporazum o načelima za formiranje vlasti koji su potpisali čelnici tri, gore spomenute političke stranake, a u februaru je istekao bez rezultata, što je dovelo do još većih nemira i prijetnji, posebno od SNSD-a, da se povuku iz postojećih sporazuma – rekao je Incko.
Naveo je da je lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, zaprijetio da će povući Republiku Srpsku iz sporazuma o legalnom prenosu nadležnosti sa entiteta na državu koji su dva entiteta potpisali prije uspostavljanja jedinstvenih Oružanih snaga BiH, jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
– Gospodin Dodik upozorio je da se svi zakoni i odluke doneseni “pod pritiskom visokog predstavnika”, čak i oni odobreni u Parlamentu Bosne i Hercegovine – požalio se Incko.
Govoreći o Kancelariji visokog predstavnika rekao je da je na vrhuncu rada 2002. godine OHR imao 700 zaposlenika i budžet od 25 miliona evra, dok sada imaju 92 zaposlenika i budžet od 5,3 miliona evra.
– Tokom mog mandata budžet je smanjen za 53 odsto, a osoblje za više od 58 odsto – rekao je Incko i dodao da su uprkos tome zadaci koje imaju uglavnom ostali isti.
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

ucitavam…