Klubovi u NSRS predložili zaključke u vezi sa zaštitom interesa Srpske

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i poslaničke grupe Nezavisni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske…

Politika Juli 29, 2020

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i poslaničke grupe Nezavisni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su u vezi sa izjašnjenjem o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici održanoj 22. jula ove godine, veoma štetnim po vitalne interese Srpske predložili više zaključaka.
– Svjesni značaja upotrebe API (unaprijed dostavljenih informacija o putnicima) i evidencije PNR podataka (evidencija o imenima putnika), koji su se pokazali kao efikasno i neophodno sredstvo za organe sprovođenja zakona u efikasnom rješavanju savremenih bezbjednosnih prijetnji, Narodna skupština podržava zaključivanje sporazuma o razmjeni pomenutih podataka, ali isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, a posebno uvažavajući i štiteći osnovna ljudska prava građana predviđena međunarodnim instrumentima kojima je BiH pristupila i koja su zagarantovana Ustavom – navodi se u prvom zaključku.

U drugom zaključku skupštinske većine se navodi – Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno Srpske, u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS. Ugovor o pristupanju BiH tom istraživanju za 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti Srpske ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika Srpske u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima.
U trećem zaključku zadužuje se Vlada Srpske da preduzme potrebne aktivnosti da bi Srpska samostalno učestvovala u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.
– Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno Srpske, u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021. Sporazum o učešću BiH u Programu PISA 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti Srpske ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika Srpske u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima – navodi se u četvrtom zaključku.
U petom zaključku zadužuje se srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021 uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Srpske. Za učestvovanje Srpske u PISA testiranju 2024. potrebno je preduzeti potrebne radnje kako bi Srpska samostalno učestvovala u ovom Programu.
SRNA
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.