Komšić i Džaferović odbili sastanak sa komesarom za proširenje EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović odbili su da se sastanu sa komesarom za proširenje Evropske…

Politika Septembar 6, 2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović odbili su da se sastanu sa komesarom za proširenje Evropske unije Јohanesom Hanom, koji je u Brisel pozvao članove Predsjedništva da razgovaraju o sprovođenju Sporazuma o formiranju vlasti u BiH, prenose mediji u BiH i regionu.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stalno ukazuje na potrebu hitnog formiranja vlasti, te da, zbog aktuelnog stanja, BiH samo stagnira na putu ka EU, a nije odbijao ni mogućnost odlaska u Brisel.

Dodik je juče najavio da će SNSD, čiji je lider, održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje.
On je naveo i da sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavlja mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka, naglasivši da Godišnji nacionalni program nije problem nekonstituisanja vlasti, već slabiji koalicioni potencijal SDA.
Čelnici EU i ranije su naglašavali da Godišnji nacionalni program ne treba da bude uslov za formiranje Savjeta ministara, na čemu insistira SDA i Komšić i čime uslovljavaju formiranje vlasti u BiH.
SRNA
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.