Konzorcijum tri banke dostavio ponudu za rekonstruisanje duga grada Banjaluka

BANJALUKA – Konzorcijum Komercijalne, NLB i Unikredit banke dostavio je ponudu od 2,85 odsto kamatne stope na javnom pozivu za…

Vijesti Juni 25, 2019

BANJALUKA – Konzorcijum Komercijalne, NLB i Unikredit banke dostavio je ponudu od 2,85 odsto kamatne stope na javnom pozivu za restrukturisanje duga grada Banjaluka od 60 miliona KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Grad Banjaluka je na dobrom putu da, drugi put, uspješno izvrši restrukturisanje javnog duga i smanji kamatnu stopu na otplatu kredita”, navedeno je u saopštenju.

Iz Gradske uprave navode da bi time bili spušteni na stopu 2,85 odsto raniji krediti koje je grad uzimao po stopi sedam i osam odsto, a koje su 2017. godine već restruktuisani na 4,4 odsto.

“To, konkretno, znači uštedu na plaćanje kamata na ranije podignute kredite i u godišnjim anuitetima otplate. Smanjenjem kamatne stope, ne samo da bi se umanjio dug, već bi se oslobodila sredstva za ulaganje u nove projekte”, navedeno je u saopštenju. 

S obzirom na to da još traje tenderska procedura, iz Gradske uprave ističu da će odluka o izboru ponuđača biti donesena u zakonom propisanim rokovima.