Kuran nakon 27 godina ponovo u džamiji u Vrbanji

BANJALUKA – Kuran iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanja jedini je sačuvani pisani trag nakon rušenja ove džamije u proteklom…

Vijesti August 15, 2019

BANJALUKA – Kuran iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanja jedini je sačuvani pisani trag nakon rušenja ove džamije u proteklom ratu, a danas je na podne namazu nakon 27 godina vraćen na mjesto kom i pripada.

Admir Čavka, bivši narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS, rekao je da su ljudi, odnosno džematlije obradovane, te je svima bilo drago što je od danas Kuran ponovo kod svoje “kuće”.

“Mnogi su postavljali pitanje zašto se čekalo 27 godina da se vrati, ali ono što je najbitnije, da je danas tu”, istakao je Čavka.

Čavka je naglasio da je ovo jedini Kuran, odnosno božija knjiga koja je “preživjela” miniranje i rušenje Vrbanjske džamije 1993. godine.

“Mi povratnici bošnjaci želimo da živimo u miru i toleranciji, te se nadamo da su zla vremena iza nas i da se više nikada nikome neće ponoviti rušenje džamija, te da ćemo se svi okrenuti nekoj svijetlijoj budućnosti”, poručuje Čavka.

Podsjećamo, ovaj Kuran je kod Čavke završio igrom slučaja, kada ga je preko jednog zajedničkog prijatelja kontaktirao čovjek koji je želio da Kuran uruči nekom iz Vrbanje, a Čavka je onda odlučio da taj Kuran vrati Vrbanjskoj džamiji.

“Ovo je izuzetno lijep gest čovjeka koji je želio da ostane anoniman, odnosno nije želio da se objavi njegovo ime”, rekao je ranije Čavka.

Vrbanjska džamija je srušena tokom proteklog rata u BiH 1993. godine, a obnovljena je 20 godina poslije, 2003. godine.