Magacin za vatrogasce krajem oktobra

Civilna zaštita i vatrogasi do kraja oktobra treba da dobiju novi, veliki magacin u naselju Rakovačke bare, potvrdio je “Nezavisnim”…

Vijesti August 2, 2019

Civilna zaštita i vatrogasi do kraja oktobra treba da dobiju novi, veliki magacin u naselju Rakovačke bare, potvrdio je “Nezavisnim” Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Ovaj objekat je trebalo da bude završen do 4. avgusta, ali je zbog loših vremenskih i tehničkih uslova taj rok pomjeren za kraj oktobra.

“Nepovoljne vremenske prilike u maju nisu nam dozvolile da izlijemo temeljnu ploču, tako da smo s tim radovima morali sačekati”, rekao je Ćućun.

Dodao je da je do sada salivena temeljna, osnovna ploča, izvršeno kompletno armiranje i priprema za betoniranje glavne ploče, te da je postavljen i dio noseće čelične konstrukcije  za panele.

Prema njegovim riječima, neki radovi nisu mogli da budu urađeni zbog visokih temperatura.

“Glavna ploča koja treba da se izlije je specifična, te ovi radovi ne mogu da budu izvedeni na visokim temperaturama”, kazao je Ćućun.

Dodao je da je u toku izbor izvođača za vanjsko uređenje magacina i raspisivanje tendera za njegovo opremanje.

Izgradnja centralnog magacina za potrebe civilne zaštite i vatrogasne službe počela je početkom aprila, a vrijednost ovih radova je 650.000 KM.

Magacin će, osim opšte namjene, odnosno za skladištenje sredstava, služiti i u slučajevima vanrednih situacija za podjelu uniformi, kako lične, tako i zajedničke opreme u slučaju potrebe spasavanja, zatim moći će skladištiti so i materijal za Zimsku službu.

“Taj objekat će biti opremljen i administrativnim prostorom i kancelarijom za zaduživanje opreme”, rekao je ranije Ćućun.

Vatrogasci osim ovog objekta treba da dobiju ukupno četiri nova vozila, specijalno vatrogasno vozilo platforme 22 metra, koje služi za gašenje požara na visini, klasično terensko vozilo sa satelitskim uređajima, manje terensko vozilo za gašenje šumskih požara i jedno putničko.

“Izabran je dobavljač za jedno vozilo, i to za vozilo za gašenje šumskih požara, a u toku je javna nabavka i za ostala tri”, rekao je Ćućun.