Mazalica: Zaključci NSRS obavezujući su za SDS i PDP

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica izjavio je da je za predstavnike SDS-a i PDP-a, iako nisu za…

Politika Novembar 18, 2019

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica izjavio je da je za predstavnike SDS-a i PDP-a, iako nisu za njega glasali, obavezujući zaključak parlamenta Srpske da ne učestvuju u mijenjanju Poslovnika o radu u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

– Za su glasala 53 poslanika, a SDS i PDP, koji nisu bili dio te većine, nisu uopšte glasali, ni za, ni protiv, niti su bili uzdržani. To ne znači da ih ne obavezuju odluke i zaključci Narodne skupštine Republike Srpske – rekao je Mazalica.

On je za Alternativnu televiziju rekao da će istorija zapamtiti predstavnike SDS-a i PDP-a, koji su izabrani sa teritorije Republike Srpske, da nisu poštovali i da su se oglušili o zaključke Narodne skupštine Srpske.

Mazalica je podsjetio da je u BiH na snazi federalni model koji podrazumijeva da su entiteti nosioci suvereniteta, a zajedničke institucije služe entitetima.

– Oni se oglušuju o Narodnu skupštinu Republike Srpske i to dovoljno govori o njima – rekao je Mazalica.

On kaže da je SDA pisao izmjene Poslovnika o radu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i da je sada smiješno reći da ova stranka podržava izmjene koje su predložili SDS i PDP.

Mazalica je rekao da je u prvom prijedlogu izmjena Poslovnika, koji je kasnije povučen, potpisnik bio predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, što pokazuje predloška koja je ostala na tom dokumentu, a nalazi se na svim aktima koji su načinjeni u njegovom kabinetu.

– Za njih je bitno da se smanji mogućnost da Republika Srpska može da blokira procese na nivou BiH – rekao je Mazalica i dodao da je entitetsko glasanje jedino djelovanje koje Republika Srpska može da uradi u slučaju uslovljavanja, kakvo je bilo onda kada nije predložen predsjedavajući Savjeta ministara i kada je izmišljeno uslovljavanje Godišnjim planom za članstvo u NATO (ANP).

Mazalica kaže da su sve političke partije saglasne da ne treba dirati entitetsko glasanje, a nešto slično ovom mehanizmu postoji u Poslovniku o radu Parlamentarne skupštine BiH.

– Ako se to ugrozi onda Republika Srpska ima jedan mehanizam manje i onda je podložna ucjenjivanju – rekao je Mazalica.

Srna
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

ucitavam…