Mještani banjalučkog prigradskog naselja skoro 20 dana bez vode

BANJALUKA – Mještani banjalučkog prigradskog naselja Gornja Piskavica nemaju vode već skoro 20 dana. Mještani pojedinih banjalučkih naselja na plus…

Vijesti Juni 30, 2021

BANJALUKA – Mještani banjalučkog prigradskog naselja Gornja Piskavica nemaju vode već skoro 20 dana.

Mještani pojedinih banjalučkih naselja na plus 40 gotovo se svakodnevno suočavaju sa nestašicom vode.

Dok iz banjalučkog Vodovoda javnost svakodnevno obavještavaju da je vodosnabdijevanje uredno, slika na terenu ih demantuje. Ekipa RTRS-a provela je nekoliko časova sa mještanima Gornje Piskavice koji skoro 20 dana nemaju vodu.

Kako bi preživjela ove tropske dane i napojila stoku, porodica Božić primorana je da po vodu ide kilometrima do šume i to više puta u danu.

„Šest članova porodice u kući, u štali krave, ovce, svinje… svima treba voda, a nema je. Prošle godine smo imali redukciju, kao i prije toga, ali se zbalo koji dan i u koje vrijeme dolazi voda, pripremim se i natočim i opet tako za, a ovo sad je katastrofa. Niko nas nije obilazio, nisu pitali ni slali cisternu“, kaže Milena Božić.

Istu muku muči i porodica Milenka Kneževića. Danima nemaju vode, a kako bi održali ličnu higijenu, kupaju se vodom iz kanti. Zbog nestašice vode, nije u mogućnosti ni dočekati sina i snahu, koje dugo nije vidio.

U Gradskoj upravi znaju za problem mještana Gornje Piskavice, a rješenje vide samo u novim ulaganjima u sistem. Kada će problem biti riješen, čini se, ni u Gradskoj upravi ne zna niko.

Tek nakon posjete ekipe RTRS-a Gornjoj Piskavici, bageri su dovezeni na parcelu predviđenu za izgradnju prepumpne stanice. Međutim, još nema nikakvih radova. Iz Mjesne zajednice ocjenjuju da je to, kako kažu, samo izvidnica, a da su ih iz Gradske uprave prethodnih dana obavijestili da će problem biti riješen na jesen.

„Do jeseni čekati, to je stvarno dugo. Narodu je više, stvarno, preko glave svega toga, i stvarno je muka. Narod se pati zbog nedostatka vode, a to je jedan od osnovnih uslova za normalan život u našem selu“, rekao je Goran Knežević, predsjednik Mjesne zajednice.

A do tada će mještani morati plaćati i račune za neutrošenu vodu i za onu u cisternama koju im dovoze na njihov poziv.

(RTRS)