Na Manjači pušteno u funkciju stočno groblje

BANJALUKA – Na lokaciji nekadašnje poljoprivredne farme na Manjači pušteno je u funkciju stočno groblje, čime je riješen višegodišnji problem…

Vijesti Januar 18, 2020

BANJALUKA – Na lokaciji nekadašnje poljoprivredne farme na Manjači pušteno je u funkciju stočno groblje, čime je riješen višegodišnji problem neadekvatnog odlaganja životinjskih ostataka na području grada Banjaluka, potvrdio je za “Nezavisne” Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, u čijoj nadležnosti je stočno groblje.

“Banjaluka je postala prva lokalna zajednica u RS i BiH koja na kvalitetan način rješava pitanje zbrinjavanja životinjskog otpada i uslova za brigu o životinjama”, istakao je Ilić.

Prema njegovim riječima, posmrtni ostaci životinja se već ukopavaju u postojeću javnu grobnicu na Manjači.

“Trenutno se radi sanitarna kaseta, koja će trajno zbrinjavati posmrtne ostatke životinja. Kompletan lokalitet je očišćen i pripremljen, izgrađen je put, postavljena je ograda, ovih dana se postavlja videonadzor, a ugrađene su kapija i iskopana javna grobnica”, pojasnio je Ilić.

Izgrađena je i barijera za ispiranje točkova vozila koja dovoze uginule životinje da ne bi prenosila bolesti, te će biti uspostavljen redovni nadzor nad grobljem da ne ulaze divlje životinje.

Ilić je dodao da je dosad završeno oko 80 odsto radova oko stočnog groblja, dok su ostali radovi na njegovom uljepšavanju i stavljanju u bolju funkciju te uređenju jednog dijela koji je predviđen za groblje kućnih ljubimaca.

“Na ovoj lokaciji ukopavanje životinjskog otpada odvijalo se i do sada, ali na nepropisan način i uz nepostojanje osnovnih sanitarnotehničkih uslova koje bi stočno groblje trebalo da ispunjava. Groblje je izgrađeno na površini od 10.000 metara kvadratnih”, kazao je Ilić.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, istakao je ranije da će životinje biti ukopavane uz nadzor veterinarskih inspektora i uz propisanu proceduru, a da je značajna uloga Higijeničarske službe.

“Higijeničarska služba će biti u potpunosti opremljena kako bi mogla da izvršava zadatke da uginulu ili bolesnu životinju pod veterinarskim nadzorom transportuje do stočnog groblja i da se tu izvrši ukop ili eutanazija”, rekao je ranije Kecman.

Izgradnjom groblja za kućne ljubimce na ovoj lokaciji građani će moći uz propisanu proceduru sahraniti svog kućnog ljubimca.

Vlasnici su svoje kućne ljubimce često sahranjivali u vlastita dvorišta, a iz udruženja za zaštitu životinja formiranje groblja za kućne ljubimce predlagali su unazad nekoliko godina.