Nešić: Otvara se prostor da izbore odlučuju brojači, a ne birači

Predsjednik DNS Nenad Nešić zatražio je danas od Centralne izborne komisije CIK BiH da se odredi prema pokušajima određenih opštinskih…

Politika Oktobar 30, 2020

Predsjednik DNS Nenad Nešić zatražio je danas od Centralne izborne komisije CIK BiH da se odredi prema pokušajima određenih opštinskih i gradskih izbornih komisija da na biračkim mjestima dozvole prisustvo odabranih akreditovanih posmatrača političkih stranaka, navodeći da se time se otvara prostor da izbore odlučuju brojači, a ne birači.
DNS ne treba ukraden glas, ali nećemo dozvoliti ni da naši glasovi budu pokradeni. Pod izgovorom virusa korona pojedine opštinske i gradske izborne komisije daju instrukcije biračkim odborima da na dan izbora, zbog ograničenog prostora na biračkim mjestima, dozvole prisustvo najviše dva akreditovana posmatrača i sami odrede koja su to dva posmatrača, što je u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH – rekao je Nešić.

On je istakao da se na ovaj način ugrožava legitimitet izbora, a i legalitet, “s obzirom na opštepoznati princip fiktivne registracije političkih subjekata i kandidata upravo radi dobijanja mjesta u biračkim odborima zbog čega se često dešava situacija da jedna politička partija u potpunosti kontroliše cijeli birački odbor”, saopšteno je iz DNS-a.
– Ukoliko ovakve namjere budu realizovane, upozoravamo vas da možemo doći u situaciju da se na velikom broju biračkih mjesta dese zloupotrebe bez mogućnosti da se spriječe prisustvom akreditovanih posmatrača, čime se u pitanje dovodi izborna volja građana, a izbori svode na partijske brojače glasova – naveo je Nešić.
On je od CIK-a zatražio da ovo pitanje razmotri krajnje ozbiljno i ponudi pisano tumačenje ko i pod kojim uslovima može da spriječi prisustvo posmatrača na biračkim mjestima.
Nešić je dodao da DNS i on lično podržavaju sve epidemiološke mjere, te da je zaštita ljudskih života i zdravlja najvažnija, ali da “ne smije biti zloupotreba teške epidemiološke situacije radi kršenja Izbornog zakona i izbornih krađa”.
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.