Nesreća u Dervišima iskorištena kao povod za politička prepucavanja

Gradski odbor PDP-a zatražio je hitnu sjednicu Skupštine grada Banjaluka o stanju bezbjednosti saobraćaja na području grada nakon tragedije u…

Politika Januar 13, 2020

Gradski odbor PDP-a zatražio je hitnu sjednicu Skupštine grada Banjaluka o stanju bezbjednosti saobraćaja na području grada nakon tragedije u Dervišima u subotu naveče u kojoj je na pružnom prelazu poginula Jelena Milovac (24) a povrede opasne po život zadobio Željko Stanić (49).

Oni su tražili da jedina tačka sjednice bude detaljna analiza svih opasnih saobraćajnica, prelaza i drugih mjesta na kojima u kontinuitetu dolazi do tragedija sa fatalnim ishodima.

– Nakon sjednice, na kojoj treba pozvati stručnjake koji iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, potrebno je usvojiti konkretne mjere kako bi se spriječili gubici života u budućnosti – saopšeno je iz ove partije.

Gradski odbor PDP je naglasio da je u svojim brojnim aktivnostima u prethodnom periodu neprestano ponavljao da Banjaluka nije sigurna za život, da postoje brojna rizična mjesta za prolaz građana i vozila, te da gradonačelnik i gradska vlast “nemaju pravo da zbog svoje sujete zanemaraju ove probleme”.

Istovremeno, iz Skupštine grada poručili su da oni svake godine daju redovnu informaciju o bezbjednosti saobraćaja na području grada Banjaluka i u kojoj svi odbornici imaju mogućnost da učestvuju aktivno svojim prijedlozima i sugestijama.

– Činjenica jeste da Gradski odbor PDP-a Banjaluka traži hitnu sjednicu Skupštine grada Banjaluka, ali je isto tako i da predstavnici PDP-a u gradskom parlamentu u kontinuitetu ne učestvuju u radu kada se govori o bezbjednosti saobraćaja. U prilog tome govori činjenica dana 25. sjednici Skupštine grada Banjaluka 2018. godine, sadašnji predsjednik GO PDP-a Banjaluka, Draško Stanivuković, kao odbornik u gradskoj Skupštini nije učestvovao kada se raspravljalo o tački bezbjednosti saobraćaja, što se jasno može vidjeti u Skupštinskom zapisniku. Isto tako, prije dva mjeseca, na 36. sjednici Skupštine grada Banjaluka, kada je ponovo bila tačka o bezbjednosti saobraćaja, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, Jovo Savanović, nije učestvovao, tako da se kontinuitet neučestvovanja odbornika PDP-a po pitanju bezbjednosti saobraćaja u Banjaluci nastavio – poručili su iz Gradske skupštine.

U svakom slučaju, kažu oni, informacija o bezbjednosti saobraćaja na području grada Banjaluka razmatraće se i u ovoj godini u drugom kvartalu, što je usvojeno programom rada Skupštine grada Banjaluka za 2020. godinu.

Savjet Mjesne zajednice Zalužani osudio je danas politizaciju saobraćajne nesreće na pružnom prelazu u ovom naselju i pozvao političke partije da se uzdrže od sticanja “političkih poena” na ljudskim tragedijama.

U saopštenju za javnost, Savjet MZ Zalužani, sa Radivojom Šušnjarom na čelu, istakao je da pojedine političke partije žele da zloupotrijebe nedavnu nesreću na pružnom prelazu u Podgoričkoj ulici kad je, od udara voza poginula 24-godišnja djevojka, koristeći ovu tragediju za “bezobzirnu političku promociju”.

– Opravdani zahtjevi mještana našeg naselja za povećanje bezbjednosti na pružnim prelazima ne mogu i ne smiju biti predmet brutalnih političkih zloupotreba, kojim svjedočimo otkako se dogodila ova nesreća – ističu iz Savjeta mjesne zajadnice.

Oni su od Željeznica RS, odgovornog za održavanje pružnih prelaza, ponovo zatražili da razmotre zahtjeve mještana ovog naselja za poboljšanje bezbjednosti na sva tri prelaza na području Zalužana, ističući da su i dosada u više navata upućivali incijative ŽRS kako bi prelazi bili bolje obezbjeđeni.

– I ovom prilikom, ponovo skrećemo pažnju na navedene željezničke prelaze i predlažemo da se u najkraćem mogućem vremenu preduzmu sve moguće mjerei i aktivnosti na obezbjeđivanju prelaza, kako bi se bezbjednost građana podigla na najviši nivo bezbjednosti – navodi se u saopštenju.

Povodom ove nesreće, Željeznice RS juče su saopštile da je uzrok nesreće u Podgoričkoj ulici nepažnja vozača automobila, u kojem se nalazila stradadala djevojka jer se nije zaustavio ispred prućnog prelaza.

Iz “Željeznica” su istakli da je ovaj prelaz obezbijeđen tzv. Andrejinim krstom, znakom stop i trouglom preglednosti, te podsjećaju da na njihovim prugama nema neobezbijeđenih putnih prelaza.

U saopštenju navode da ni one, kao i bilo koje druge željeznice u svijetu, nisu u obavezi da svaki putni prelaz obezbijede branicima ili polubranicima.

– Prema propisanim zakonskim odredbama, način i nivo osiguranja putnog prelaza određen je na osnovu kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, što je definisano zakonom i propisima koji uređuju oblast željeznica – istakli su iz ŽRS.
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.