Ni u koaliciji ni u opoziciji: Kako će poslanici SPS glasati u NSRS?

Zanimljivo će biti vidjeti kako će poslanici Socijalističke partije Srpske (SPS) glasati na narednim sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske (NS…

Politika Novembar 20, 2020

Zanimljivo će biti vidjeti kako će poslanici Socijalističke partije Srpske (SPS) glasati na narednim sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) s obzirom na to da je SNSD raskinuo koalicionu saradnju, dok na opoziciono djelovanje, kako tvrde iz SPS-a, i ne pomišljaju.

SPS u NS RS ima četiri poslanika, a to su Maksim Skoko, predsjednik Kluba, njegov zamjenik i lider stranke Goran Selak, te njihove stranačke kolege Andrea Dorić i Savo Vulić.

– Mi smo prije nekoliko dana održali sjednicu Predsjedništva SPS-a, te nismo uopšte razmatrali opciju da nismo dio pozicije. Pratićemo dalji razvoj događaja, mi još nemamo ni formalno raskinutu koaliciju. Ponašanje ćemo prilagoditi budućim događajima i aktivnostima – rekao je Skoko za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, ono što je sigurno jeste da u međuvremenu nisu ni razgovarali ni pregovarali ni bilo kakve kontakte ostvarivali sa republičkom opozicijom, te će najvjerovatnije takvom pristupu ostati i dosljedni.

Na podsjećanje da im je iz SNSD-a poručeno da oni više nisu dio koalicije, Skoko dodaje da nisu ni s opozicijom. A kad se bude glasalo u NS RS…

– Vidjećemo. Nismo uopšte razmatrali tu opciju. To će odlučiti organi stranke, a ne Klub – rekao je u četvrtak Skoko.

Da neće opoziciono djelovati poručuje i njegova stranačka koleginica, narodni poslanik Andrea Dorić, koja je i generalni sekretar SPS-a. Istakla je da će ova politička partija zastupati građane i interese kako Banjaluke, tako i Republike Srpske.

– Ono što je za građane dobro mi ćemo to raditi i podržavati, ali u svakom slučaju ne podržavamo i nećemo u opoziciju – navela je Dorićeva.

S druge strane, Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, na pitanje da li je SPS pozicija ili opozicija u parlamentu Srpske, odgovara: “To je definitivno do njih”.

– Nismo još obavljali razgovore po tom pitanju i vjerovatno ćemo u narednim danima o tome razgovarati. Odluka je na njima. Mi smo na zasjedanju Izvršnog komiteta SNSD-a zauzeli stav koji je javno objavljen i to je jednostavno tako. Vidjećemo kakav će biti odnos njih kao političke partije, ali i odnos pojedinaca koji možda imaju drugačija razmišljanja od njihovog partijskog vrha – kaže Žunić za “Nezavisne”.

On dodaje da ne zna kako danas stvari stoje, odnosno da li je SPS u NS RS pozicija ili opozicija.

– To ne znam. To ćemo vidjeti kad budu glasali. U svakom slučaju skupštinska većina je sigurna, sa dovoljnim brojem glasova da donese sve odluke, zakone i sve ono što bude na dnevnom redu, tako da mi praktično ne pravimo nikakve kalkulacije niti bilo šta brojimo. Ima nas sasvim dovoljno da nesmetano funkcionišu i NS RS i Vlada Srpske – poručuje Žunić.

Podsjetimo, nakon što Socijalistička partija Srpske nije stavila potpis na sporazum o koalicionom djelovanju u Banjaluci, Izvršni komitet SNSD-a u ponedjeljak je donio odluku da raskine koalicionu saradnju na svim nivoima sa SPS-om.

Već sutradan održana je sjednica Predsjedništva SPS-a, sa koje je poručeno da su spremni da nastave razgovore sa SNSD-om o formiranju vlasti i u Banjaluci i u drugim lokalnim zajednicama. Ubrzo je stigla reakcija iz SNSD-a, odakle su kazali da su svoj stav u vezi sa SPS-om već donijeli na sjednici Izvršnog komiteta.

Reagovao je u srijedu i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je izjavio da mu je žao što je do ovog došlo sa SPS-om.

– Žao mi je što je do ovog došlo jer ni druge partije neće s njima u koaliciju, bilo je ili mi ili oni – rekao je Dodik.

Podsjećamo, da SPS ne bude dio koalicije tražile su Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija i Demos.

Nezavisne.com
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.