NSRS: Usvojen Nacrt izmjena zakona o dječijoj zaštiti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti prema kojem će poslodavcima…

Politika Oktobar 31, 2019

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti prema kojem će poslodavcima i korisnicima prava na refundaciju u idućoj godini naknada plate biti refundirana nakon isplate radniku, i to 100 odsto bruto.

Ovim zakonom mijenja se uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status.

loading…

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje kojim se obezbjeđuje sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih, odnosno vanbračnih supružnika, ali i bolji i olakšan proces njihovog liječenja, što bi moglo rezultovati povećanjem broja i procenta uspješnosti obavljenih postupaka.
Ovim aktom se uređuje liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, pravo na postupak liječenja neplodnosti tim postupcima, doniranje reproduktivnih tkiva i/ili ćelija i embriona, zabrane u obavljanju liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, zaštita ličnih podataka.
Zakonom se uređuje i lista čekanja i Republički registar, promocija doniranja reproduktivnih tkiva i/ili ćelija i embriona i naučnoistraživački rad.
Narodna skupština je usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, čiji je cilj dalji razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.
Poslanici su usvojili Strategiju infrastrukture kvaliteta proizvoda i usluga u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godine kojom se štite entitetske nadležnosti u poslovnom okruženju, kao i zastupanje stavova nadležnih institucija Srpske prilikom izrade programa usklađivanja zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU.
Narodna skupština je usvojila i Strategiju za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj (2019-2029) s ciljem da stanovnici imaju mogućnost potpunog ostvarivanja ove vrste zdravlja i blagostanja, te da se njihova seksualna i reproduktivna prava poštuju, štite i ostvaruju.
Usvojeni su Strategija za unapređenje i razvoj volontiranja u Srpskoj za period od 2019. do 2029. godine, čiji je cilj podrška održivosti, unapređenju i razvoju volontiranja, kao i Nacrt strategije razvoja mentalnog zdravlja u Srpskoj za period 2019-2029. godine, te Nacrt strategije za unapređenje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj za period 2020-2024. godine.
Poslanici su usvojili Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine prema kojem ukupni konsolidovani prihodi i primici iznose 1,933 milijardi KM, a ukupni konsolidovani rashodi i izdaci 1,842 milijardi KM.
U skladu s tim podacima, razlika ukupnih prihoda i primitaka i rashoda i izdataka je 91,5 miliona KM.
Usvojen je i Izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina u kome se, između ostalog, navodi da su u bazu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih unesena 89.273 dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u proteklom ratu u BiH.
Poslanici su k znanju primili izvještaje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenim finansijskim revizijama pojedinih institucija i javnih ustanova za prošlu godinu u kojima je mišljenje sa rezervom dato Ministarstvu trgovine i turizma, Fondu zdravstvenog osiguranja, Javnoj ustanovi “Vode Srpske” i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, a negativno Javnoj ustanovi Studentski centar “Nikola Tesla” Banjaluka.
K znanju je primljen Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu u kome se, između ostalog, navodi da je u Tužilaštvu BiH od 2015. do 2018. godine podignuta 41 optužnica protiv 126 lica u predmetima u kojima su žrtve srpske nacionalnosti.
Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je sedmu redovnu sjednicu.
Srna
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.