Ojačati parlamentarnu saradnju SNSD-a i HDZ-a

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas u Banjaluci da su politički odnosi u BiH složeni, te da je…

Politika Juni 7, 2021

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas u Banjaluci da su politički odnosi u BiH složeni, te da je neophodno ojačati saradnju SNSD-a i HDZ-a na parlamentarnom nivou, ali i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Cilj je da imamo što manje problema u raspravama, da imamo usaglašen stav, te da sve ono što se dogovorimo može proći i Dom naroda i parlamentarne procedure – rekao je Čović nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a.

On je dodao da je akcenat na današnjem sastanku bio na temi evropskog puta BiH, koji za sebe veže sve druge prioritete, među kojima je na prvom mjestu Izborni zakon BiH.

Čović je naveo da ove dvije stranke imaju zajednički stav o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

– Neizborna je godina i to je šansa za sve nas – rekao je Čović novinarima u Banjaluci.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da su SNSD i HDZ saglasni da ne treba očekivati bilo kakvu reformu izbonog zakonodavstva u BiH, ukoliko se ne usaglasi izbor članova Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a, Dodik je istakao da reforma treba da potvrdi i činjenicu da nema instituta vanrednih izbora, te da su obje stranke protiv spajanja opštih i lokalnih izbora.

– Mehanizmom izbora treba obezbijediti da konstitutivni narodi nedvosmisleno biraju svoje predstavnike na različitim nivoima u BiH – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da ove dvije stranke dobro sarađuju, iako po nekim pitanjima imaju potpuno različite stavove, kako što je pitanje ulaska BiH u NATO.

Prema njegovim riječima, ova saradnja nije na štetu bilo koga drugog, već je racionalna i korisna za sve.

Srna
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.