Opozicija traži da NSRS razmatra dokument koji se šalje u sjedište NATO-a

Na osnovu onih informacija kojima raspolažemo, Predsjedništvo SDS je ocijenilo da usvojeni dokument o procesu reformi vojske direktno uvodi Bosnu…

Politika Novembar 22, 2019

Na osnovu onih informacija kojima raspolažemo, Predsjedništvo SDS je ocijenilo da usvojeni dokument o procesu reformi vojske direktno uvodi Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku u NATO proces integracija.

Rekao je ovo je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, održane danas u Bijeljini.

– Takav dokument koji nije razmatran na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u direktnoj je suprotnosti sa odlukom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i principu kada je u pitanju vojno svrstavanje da u bezbjednosno-vojnom smislu Republika Srpska može biti samo tamo gdje je i Srbija – kazao je Šarović.

Šarović je istakao da će u narednim danima Klub poslanika SDS u NSRS zatražiti sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine kako bi imali relevantne informacije i kako bi se ovaj dokument mogao predočiti poslanicima ali cijelokupnoj javnosti.

– Ne vidimo razlog bilo kakve tajnosti jer se radi o dokumentu o strateškom dokumentu od vitalne važnosti koji interesuje sve jer se radi o jednom od najvažnijih dokumenta koji je kreiran u poslednjih nekoliko godina. Ako dokument nije bitan kao što kaže gospodin Dodik, zašto se drži u tajnosti, zašto je poslan u NATO štab u Brisel i zašto na njega saglasnost treba da da komanda NATO-a – upitao je Šarović.

Predsjedništvo SDS je konstatovalo da je ovo jedna od najvećih grešaka Milorada Dodika koja može da ima dalekosežne posljedice za sve u Republici Srpskoj i da se usvojenim dokumentom jasno aktivira MAP bez obzira što je naziv dokumenta promjenjen.

– Pored rasprave u Narodnoj skupštini povešćemo obimne razgovore u jasnosti na ovu temu i pitanja proslijediti i našim odborima širom Republike Srpske ovih dana. Ovo pitanje će obilježiti cijelu 2020. godinu a možda i duže – zaključio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je danas u Banjaluci da će ova politička partija u ponedjeljak, 25. novembra, uputiti incijativu za dopunu predloženog dnevnog reda za predstojeću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske da bi poslanici mogli da razmatraju dokument Program reformi BiH.

Igor Crnadak– Program reformi BiH mora biti objavljen, za šta očekujem i podršku javnosti, jer 13 mjeseci traje drama vezana za formiranje vlasti na nivou BiH i zato je sramotno da se ovaj dokument čuva u sefu. Narodna skupština Republike Srpske mora razmatrati dokument i zbog toga očekujem da bude objavljen u narednih nekoliko časova – rekao je novinarima Crnadak.

On smatra da će za Republiku Srpsku biti poražavajuće ukoliko dokument bude poslat u Brisel, a da ne bude objavljen.

– Da li je moguće da će dokumet biti poslat u Brisel, a da stav ne zauzme Narodna skupština? Pozivam predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića i predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović da zaštite integritet institucija Srpske – dodao je Crnadak.

On je upitao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju da li će Savjet ministara u naredne tri godine sarađivati sa NATO-om u okviru IPAP-a ili MAP-a i zatražio da sjednica Komisije za izbor Savjeta ministara, koja bi trebalo da bude održana u utorak, 26. novembra, bude otvorena za javnost.

Reagujući na izjavu predsjednik SDS-a Mirka Šarović koji je danas najavio je da će Klub poslanika te stranke zatražiti posebnu sjednicu NSRS o dokumentu o reformi odbrane koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić podsjetio je da postoji određena poslovnička procedura kada je riječ o sazivanju posebne sjednice.

Igor Žunić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)– Oni koji žele da održe posebnu sjednicu, potrebno je da dostave materijal o čemu će Narodna skupština Srpske raspravljati, a onda na Kolegijumu možemo da razgovaramo koliko je taj materijal mjerodavan i da li postoje uslovi da se posebna sjednica Parlamenta održi – naveo je Žunić.

Pojasnio je da je ovdje specifično to što oni koji su striktno bili protiv Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i koji su pokušavali na sve načine da spriječe održavanje sjednice, danas pokušavaju da se dodvore biračima.

– Pokušavaju jeftinim političkim poenima da se dodvore svojim biračima i opravdaju sve ono što su činili na putu ka NATO paktu – rekao je Žunić.

On je rekao da je put ka NATO paktu otvoren 2004. godine, a 2005. je Borislav Paravac (SDS), kao član Predsjedništva BiH “otvorio sve te procese”.

– I sve do Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, praktično, tekli su ti procesi – dodao je Žunić.

Istakao je da u dokumentu koji je Milorad Dodik potpisao prvi put od tog perioda stoji da se članstvo ka NATO ne prejudicira i to je najbolji dokument vezan za vojnu neutralnost koji je od 2004. godine Srpska potpisala.

– Siguran sam da ovi koji traže posebnu sjednicu nisu upoznati ni sa sadržajem ni sa obimom dokumenta koji su potpisali članovi Predsjedništva BiH. Ovo je potpuna manipulacija građanima, ali ne vjerujem da imaju kapacitet da manipulišu i sa Narodnom skupštinom Republike Srpske – poručio je Žunić.

Srna
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

ucitavam…