Otkrivena Njegoševa bista u centru Banjaluke

BANJALUKA – U centru Banjaluke danas je otkrivena bista Petra Drugog Petrovića Njegoša, dar Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom 800…

Vijesti Septembar 26, 2019

BANJALUKA – U centru Banjaluke danas je otkrivena bista Petra Drugog Petrovića Njegoša, dar Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom 800 godina samostalnosti SPC i kao znak zahvalnosti gradu.

Bistu su u dvorištu Arhiva Republike Srpske otkrili gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i starješina hrama Hrista Spasitelja Dragan Maksimović. Bista je rad jednog od najvećih srpskih vajara Sretena Stojanovića, a postament je uradio akademik Milivoje Unković.

Radojičić je istakao da je Njegoš jedna od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji, pogotovo imajući u vidu vrijeme i okolnosti u kojima je stvarao, početkom 19. vijeka.

“Mnogo ideja kojima se bavio i danas su otvorene, od borbe za nacionalnu slobodu, očuvanje jedinstva naroda, obezbjeđivanja zakona i pravde, uvođenja države na prostorima na kojima je djelovao, pa do njegovih svevremenih književnih poruka”, naveo je Radojičić.

Starješina hrama Hrista Spasitelja Dragan Maksimović istakao je da se veličina jednog naroda mjeri bogatstvom njegove istorije.

“Ne treba se bojati da jedan narod ne pretjera u proslavljanju svojih svetitelja i učitelja, vitezova, rodoljuba i dobrotvora, već se treba bojati da narod ne zatvori kapiju sjećanja i prepusti zaboravu imena velikih i svetih iz roda svoga”, poručio je Maksimović.

On je naglasio da je “gorostasni vladika Njegoš nogama hodio po stjenama, a umom svojim se uzvišavao do nebesa, rukama branio i očuvao svoj narod, a srcem saosjećao bol i stradanja vascjelog roda čovječjeg”.

“Ova bista opominje na slobodu za koju se najviše borio Njegoš i koja je za njega od svih zemaljskih dobara najveće dobro”, dodao je Maksimović.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da su biste autentična obilježja važnih ličnosti čija su djela i danas živa.

“Ovo je način da se velikim ljudima odužimo za sve što su uradili i da njihovo djelo ostavimo u nasljedstvo budućim generacijama. Kulturno nasljeđe nešto što svi moramo poštovati”, poručila je Trivićeva.

Direktor Republičkog sekreterijata za vjere Dragan Davidović rekao je da SPC bistu darovala Banjaluci kao izraz zahvalnosti za harmoniju koja većtridesetak u ovom gradu vlada između Crkve i države.

“Ovom bistom Banjaluka dobija veliki biser na spoju ulica Svetog Save i Petra Prvog Karađorđevića”, dodao je Davidović.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da je bista dar Srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka gradu kao znak zahvalnosti i povodom 800 godina samostalnosti SPC u čije su temelje sebe ugradili mnogi srpski velikani.

“Među srpskim velikanima je, prije svega, Sveti Sava, čije ime nosi ova aleja u kojoj se spomenik nalazi, ali i Njegoš kao pjesnik, državnik i vladika”, kaže Stojnić.

Na svečanosti je nastupilo Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke, a o Njegošu je besjedio akademik Ranko Popović.

Svečanosti su prisustvovali i konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović, direktori obrazovnih i ustanova kulture i druge ugledne ličnosti.