Parlament BiH: Danas potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice

Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine trebalo bi se naći danas na dnevnom redu sjednice…

Politika Januar 16, 2020

Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine trebalo bi se naći danas na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući tog doma Denis Zvizdić u srijedu je, nakon sjednice Kolegijuma u proširenom sastavu, izjavio novinarima da je predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio da se s današnjeg zasjedanja skine tačka dnevnog reda u vezi s imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.

– Očekujemo da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara, a do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi s tim imenovanjem – naveo je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku da na tu poziciju bude imenovan Mlađen Božović.

Tegeltija je u srijedu, nakon sastanka delegacija SDA i SNSD-a, kazao novinarima da on ne vidi problem u vezi s imenovanjem Mlađena Božovića i podsjeća na raniji dogovor partnera u vlasti da podršku treba da dobiju kandidati koji prođu provjeru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralne izborne komisije BiH.

Pred poslanicima bi se trebalo danas naći i nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH.

U prvom čitanju trebali bi se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, koje je predložio Savjet ministara BiH.

Na dnevnom redu trebao bi se naći i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Jedan od predlagača Jasmin Emrić kazao je za Fenu da je suština predloženog zakona da se odredi status komisije za odlučivanje o sukobu interesa kako bi ona mogla obavljati svoju funkciju i vršiti poslove iz nadležnosti koje su zakonom propisane.

Kazao je da se predloženim zakonom komisija definiše kao stalno, nezavisno i samostalno tijelo, koje će uspostaviti Parlamentarna skupština BiH.

– Sam sastav komisije, također, tim zakonom se potpuno mijenja, jer komisiju više ne bi činili članovi Predstavničkog doma i Doma naroda nego bi to bila profesionalna lica, stručne osobe koje bi se prijavljivale na javni konkurs, a kasnije bi komisiju trebala imenovati Parlamentarna skupština BiH, kada Zajednička komisija za ljudska prava provede cjelokupan postupak – pojasnio je Emrić predložene novine u zakonu.

Predloženim zakonom predviđeno je da komisija ima pet članova, predsjednika i četiri člana, a mandat bi im bio pet godina.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, čiji je predlagač poslanik Zlatan Begić.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, između ostalog, trebao bi se naći i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma: Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za evropske integracije, Zajedničke komisije za administrativne poslove i Zajedničke komisije za ljudska prava.

Predviđeno je i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma: delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj grupi BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSVE), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), delegacije PSBiH u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PSM), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) i delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF).

Fena
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.