PDP uputio zahtjev da se na sjednicu NSRS uvrsti Program reformi BiH

Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS uputio je danas zahtjev da se na dnevni red sutrašnje sjednice, pod tačkom…

Politika Novembar 25, 2019

Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS uputio je danas zahtjev da se na dnevni red sutrašnje sjednice, pod tačkom broj dva, uvrsti Informacija o Programu reformi BiH.

Članovi kluba su se na ovaj potez odlučili zbog, kako kažu, važnosti dokumenta.

– Povodom usvojenog Programa predsjedavjući Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara, te drugi domaći i međunarodni akteri u svojim izjavama su naveli da BiH i Republika Srpska nakon upućivanja ovog dokumenta u Brisel ulaze u Akcioni plan za članstvo (MAP), koji je format propisan isključivo za zemlje koje su donijele stratešku odluku da postanu punopravne članice Alijanse. S druge strane, srpski član Predsjedništva BiH i funkcioneri vladajuće koalicije u RS tvrde da Program reformi ne uvodi Republiku Srpsku i BIH u MAP, te da će se saradnja sa NATO paktom nastaviti u postojećem formatu Individualnog akcionog plana parnerstva sa NATO (IPAP – saopštili su iz PDP-a.
Zbog navedenog, PDP smatra da je nedopustivo da tako važan dokument kojim se definiše put Republike Srpske i BiH ka NATO integracijama bude tajan i da o njemu svoj stav ne zauzmu institucije RS, prije svega Narodna skupština i Vlada Republike Srpske.
– Imajući u vidu prethodne stavove i odluke koje su potvrđivane u Narodnoj skupštini Republike Srpske na kojima je vladajuća koalicija okupljena oko SNSD gradila podršku naroda, PDP smatra da ne smiju ostati nikakve sumnje i nedorečenosti po pitanju dokumenta koji je potpisao srpski član Predsjedništva BiH. Narodni poslanici, ali i narod, imaju pravo da znaju šta se u njihovo ime odlučuje u Sarajevu, prije nego ovaj dokument bude poslat u NATO štab u Brisel – navodi se u saopštenju.
Agencije
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

ucitavam…