Počela popuna radnih tijela Doma naroda BiH

Klub delegata iz srpskog naroda dostavio je imena svojih kandidata za članstvo u komisijama Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Bh….

Politika Novembar 28, 2019

Klub delegata iz srpskog naroda dostavio je imena svojih kandidata za članstvo u komisijama Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bh. zakonodavcima ostaje još samo da izaberu zajednička radna tijela oba doma PSBiH nakon čega će biti omogućeno normalno funkcionisanje zakonodavne vlasti BiH.

Predsjednik Kluba delegata iz srpskog naroda u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović potpisao je Prijedlog za imenovanje članova stalnih komisija u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH čime je nastavljen proces deblokiranja rada Parlamentarne skupštine BiH.

U prijedlogu koji je dostavljen danas članovima Kolegija Doma naroda PSBiH Draganu Čoviću, Nikoli Špiriću i Bakiru Izetbegoviću za članove Ustavnopravne komisije predloženi su delegati SNSD-a Sredoje Nović i Lazar Prodanović.

Za članove Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije predloženi su Dušanka Majkić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a, dok će Nikola Špirić (SNSD) i Dušanka Majkić popuniti Komisiju za finansije i budžet.

U narednom periodu Zajednički kolegij kojeg čini rukovodstvo Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH trebalo bi postići dogovor i o zajedničkim komisijama oba doma PSBiH.

Riječ je o zajedničkim komisijama za odbranu i sigurnost BiH, nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, za ekonomske reforme i razvoj, evropske integracije, administrativne poslove i za ljudska prava.

U ovom kontekstu posebno je važno kompletiranje Zajedničke komisija za nadzor nad radom OBA-e bez koje nije moguće izvršiti imenovanje novog direktora te agencije, jer je mandati generalnom direktoru, njegovom zamjeniku i glavnom inspektoru istekao 19. novembra 2019. godine.

Parlament BiH bio je u blokadi više od jedne godine sve dok u Predsjedništvu nisu usaglasili potrebni dokument u vezi puta BiH u NATO i imenovanja mandatara za sastav novog Savjeta ministara BiH.

Agencije
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

ucitavam…