Položeni vijenci ispred rodne kuće Veselina Masleše u Banjaluci

BANJALUKA – Predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a i Gradske uprave Banjaluka danas su položili vijence kod spomen-ploče na rodnoj kući narodnog…

Vijesti Juni 14, 2019

BANJALUKA – Predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a i Gradske uprave Banjaluka danas su položili vijence kod spomen-ploče na rodnoj kući narodnog heroja Veselina Masleše, povodom obilježavanja 76 godina od pogibije ovog srpskog publiciste, novinara i prevodioca.

Načelnik banjalučkog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović rekao je Srni da je ovaj datum uvršten u republički program obilježavanja značajnih događaja i ličnosti iz istorije srpskog naroda i grada Banjaluke.

“Okupili smo se da evociramo uspomene na tog revolucionara”, rekao je Keserović i dodao da je sjećanje na Maslešu živo i da se prenosi na mlađe generacije.

On je podsjetio da je Masleša rođen u ovoj kući 1906. godine, te da je na današnji dan 1943. godine poginuo na Sutjesci u okviru Pete neprijateljske ofanzive.

Vladimir Đuran iz banjalučkog SUBNOR-a smatra da je veoma značajno sjećati se istorijskih događaja i ličnosti kakav je bio Masleša.

Masleša se kao gimnazijalac uključio u omladinski i radnički pokret. Studirao je prava u Zagrebu, zatim ekonomiju, sociologiju i političke nauke u NJemačkoj i Francuskoj, odakle je protjeran zbog političkog rada. Po povratku u zemlju sa Otokarom Keršovanijem pokrenuo je časopis “Nova literatura”.

U toku rata je uređivao “Borbu”, “Vojno-politički pregled” i “Narodno oslobođenje”, a 1942. godine je postao član Izvršnog odbora AVNOJ-a.

Odlukom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine, proglašen je za narodnog heroja.