Posebna sjednica NS RS

Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmotriti odluke koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio…

Politika Juli 29, 2020

Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmotriti odluke koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske.
Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je juče nakon održane sjednice skupštinskog Kolegijuma da se ova sjednica zakazuje prema zahtjevu Dodika, koji je tri odluke usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva u srijedu, 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske, te pozvao poslanike da u roku od deset dana održe sjednicu parlamenta i dvotrećinskog većinom podrže njegov proglas.

On je juče istakao da je riječ o Odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika /PISA/ 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.
– Ovdje je na djelu tipičan pokušaj prenosa nadležnosti u oblastima bezbjednosti i obrazovanja. Sporno je da u oblasti bezbjednosti Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara preuzima ulogu MUP-a Srpske, Sipe i ostalih agencija. Dodik je u vezi sa pomenutim odlukama preglasan od ostala dva člana Predsjedništva zbog čega Skupština treba da o tome da svoje konačno mišljenje da se zaštiti vitalni nacionalni interes – rekao je Žunić.
On je podsjetio da je prva sporna odluka bila tema i prošlog saziva Predsjedništva, te da nekadašnji član Predsjedništva Mladen Ivanić takođe nije pristao na takav oblik prenosa nadležnosti.
– Što se tiče PISA testiranja, tu je takođe jasno da je obrazovanje u nadležnosti entiteta, kao i da se rezultati koji se dobijaju kroz ta istraživanja ne mogu kvalitetno mjeriti i raditi određeni planovi. Te rezultate treba razdvojiti na entitete da im bude lakše da te rezultate upotrijebe – pojasnio je Žunić.
On je rekao da očekuje da svi poslanici podrže Dodikove zahtjeve.
Početak zasjedanja parlamenta Srpske predviđen je u 11 časova.
Srpski član Predsjedništva BiH proglasio je pomenute tri odluke veoma štetnim po vitalne interese Srpske na osnovu pojedinih odredaba Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.
SRNA
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.