Poslije sastanka SDA i HDZ-a: Za sedam dana moguće formiranje Savjeta ministara

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čovići izjavio je da bi BiH trebalo da dobije novu izvršnu vlast u narednih sedam dana,…

Politika Juni 22, 2019

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čovići izjavio je da bi BiH trebalo da dobije novu izvršnu vlast u narednih sedam dana, da nema više uslovljavanja i da je sve dogovoreno između lidera, koji će činiti buduću okosnicu vlasti BiH.
– Što se tiče Savjeta ministara, uslova više ne može biti. Sve ono što je trebalo napraviti, mi smo dogovorili između sebe. Ovih dana smo razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora, ali to se meni nekoliko puta činilo, pa da ne bude opet – istakao je Čović.
On je naglasio da nema nijedne prepreke i da veoma brzo imaju plan rada budućeg predsjedavaućeg Savjeta ministara, na osnovu kojeg će PBiH donijeti odluku o njegovom imenovanju.
– Ako to bude tako, mogli bismo u narednih sedam do osam dana imati novi Savjet ministara. Što se tiče nižih nivoa vlasti, s partnerima se moramo dogovoriti šta želimo, kao što smo se ovdje dogovorili, pisali smo izjave kako želimo da radimo, isto moramo da se dogovorimo i za federalni nivo. Znači, ako smo partneri mi i SDA, onda moramo ozbiljno sjesti i vidjeti šta ćemo raditi u naredne četiri godine, da nam ne propadnu projekti – rekao je Čović.
Na najnovije izjave Dragana Čovića oglasio se i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, i poručio da je neophodno naći kompromis, kada je NATO put u pitanju.
On je potvrdio da su se susreli predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i on, i da su sjedeli i sa Šefikom Džaferovićem, Borjanom Krištom, Denisom Zvizdićem, Fadilom Novalićem.
– Cilj nam je bio da otklonimo zastoj u radu Vlade dok se ne izaberu nove vlade i Vijeće ministara. Mislim da smo tu uspjeli neke nesporazume ispraviti, kao i nesporazume u vezi s imenovanjem direktora Federalne uprave policije. A što se tiče formiranja nove vlasti, mora se naći kompromis, kada je u pitanju NATO put BiH. Niko ni od čega nije odustao, mora se naći srednje rješenje, a to je slanje godišnjih planova, onako kako je to određeno zakonom i strategijama i zadovoljiti srpsku stranu time da nema članstva u NATO, bez novih odluka PBiH, eventualno referenduma u BiH – poručio je Izetbegović.
Na pitanje je li izvjesno da u narednih nedjelju dana bude formiran Savjet ministara BiH, Izetbegović je rekao da je to moguće.
– Ukoliko predsjedavajući Savjeta ministara ponudi rješenje na ovako dogovorenoj bazi, zašto da ne – poručio je Izetbegović.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže da je SNSD sve vrijeme dio rješenja, a ne problema oko formiranja zajedničkih institucija BiH.
– SNSD je bio spreman da odmah po završetku izbora ide u proces formiranja zajedničkih instutucija BiH – ističe Kovačević.
Političke ucjene
Radovan Kovačević kaže da nije došlo do formiranja vlasti, jer su pojedinci željeli političkim ucjenama da uslovljavaju formiranje zajedničkih institucija na nivou BiH. Dalje kaže da su očekivanja SNSD da se Savjet ministara formira kako bi oni kojima su građani dali povjerenje počeli da rade.
– Kada je u pitanju NATO, stav SNSD je potpuno jasan. Saradnja sa NATO je moguća, kao što je ima i Republika Srbija, ali nije moguće članstvo u NATO – poručio je Kovačević.
novosti.rs
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.