Promovisan projekat “Novo mlado lice grada povezuje…”

​BANJALUKA – U Domu omladine večeras je u organizaciji Instituta za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile” promovisan projekat “Novo…

Vijesti Decembar 24, 2019

​BANJALUKA – U Domu omladine večeras je u organizaciji Instituta za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile” promovisan projekat “Novo mlado lice grada koje povezuje…”.

Ovaj novi projekat, koji je promovisan u sklopu platforme “Banjaluka ljudskog lica”, predstavili su Ilija Trninić, izvršni direktor Instituta “Perpetuum mobile” i gradonačelnik Igor Radojičić.

Radojičić je kazao da je ovo jedan od projekata u sklopu platforme “Banjaluka ljudskog lica” koji obuhvata niz kategorija građana koji zaslužuju posebnu pažnju.

“Jedan od segmenata ovog velikog bloka je i revitalizacija Doma omladine u kojem je nekoliko organizacija krenulo sa razvijanjem više projekata, prije svega za mlade”, kazao je Radojičić.

Istakao je da je cilj da Dom omladine stalno bude pun dešavanja, za šta je i namijenjen, te da se mogu naći različiti sadržaji.

“U idućoj godini namjeravamo nastaviti projekte. Grad će po više linija raspisati javne pozive za različite projekte organizacijama mladih, kulture, civilnog društva i mnogih drugih sa prioritetom za kategorije građana koji zaslužuju posebnu pažnju”, rekao je Radojičić.

Trninić je dodao da je Institut “Perpetuum mobile” radio obuke sa mladima po mjesnim zajednicama u kojima su oni osposobljavani da govore o svojim potrebama, problemima i da izraze svoje mišljenje.

“Mladi su u vrlo kratkim govorima prezentovali neko novo, mlado lice grada, odnosno dali neki novi uzor mladima na ovim prostorima”, kazao je Trninić.

Prema njegovim riječima, pozvali su organizacije civilnog društva da kažu šta su to uradili u okviru platforme “Banjaluka ljudskog lica”.

“Ciljevi večerašnjeg događaja su da se javnost upozna sa sadržajima koje nude organizacije civilnog društva. Ovo je jedan dobar primjer funkcionisanja vladinog i nevladinog sektora, i međunarodnih organizacija koje podržavaju različite projekte”, naglasio je Trninić.

Pored ostalog, bogatog programa, premijerno je prikazan film “Tamo”, koji govori o posjeti Banjaluci više od 50 mladih ljudi iz raznih dijelova BiH.

Kroz posjete vjerskim zajednicama, mladi su učili o istoriji grada Banjaluke i suživotu svih zajednica kroz vijekove.

Film je prikazan u sklopu projekta “Connecting the Dots”, koji se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).