Šarović: Ovim dokumentom SNSD vješto izostavlja vlastitu odgovornost

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, kazao je danas u obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, da se na „kvazi…

Politika Novembar 11, 2019

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, kazao je danas u obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, da se na „kvazi dokumentu“ koji je pripremljen za današnje zasjedanje, ne može graditi opštenacionalni stav.

– Ovaj dokument je gomila laži, falsifikata, paušalnih ocjena, usmjeren prije svega protiv neistomišljenika, političkih protivnika, koje ste počastili sa preko 20 stranica teksta, vješto izostavljajući vlastitu odgovornost, veličajući pojedince iz vaše stranke kao da je istorija počela sa vama – rekao je Šarović

On je ocijenio da je ovaj izvještaj prije svega polazna platforma za obračun sa političkim protivnicima, opozicijom u RS.

– Treba da posluži i za pranje , odnosno otklon svake vaše odgovornosti, kao stranke i pojedinaca za učinjenje greške i saučesništvo u prošlosti – rekao je Šarović.

Dodik: Ova sjednica nije prebrojavanje onih koji vole RS nego njena odbarana!

On smatra da sve ukazuje da je ovo distanciranje od SNSD-ovih grešaka i pokušaj da se one pripišu drugome.

– Više puta smo čuli poziv na sabornost i okupljanje oko jednog cilja, ali iz svega proizilazi da, ako ta sabornost i jedinstvo ne budu kako vi budete mislili, to je onda izdajstvo, kako često volite reći – kazao je Šarović.

Dodao je da ovaj „pokušaj da se bude državotvoran“ teško da može uspjeti, jer je vladajuća većina u pripremi za skupštinu pokazala da su zatvoreni i da su sve sami uradili na svoj način.

– A ovdje nas pozivate da zajedno branimo interese RS. Poznato mi je da, kada završim ovog izlaganje, imate dovoljno ruku, resursa i minuta, da se ustremite na opoziciju – rekao je Šarović.

Istakao je da se u elaboraciji o oduzimanju ustavnih nadležnosti RS, podnosioci ovog izvještaja ponašaju kao da je to učinio neko drugi.

– A vi ste to kao uočili sada i kao spasioci hoćete da spasite RS. Gospodo, vi ste ti, vi ste glavni učesnici i vaša politička organizacija, koja je bila glavni krivac ili saučesnik u otimanju nadležnosti RS. U periodu od 2006. na neustavan način ste prihvatili 49 zakona i isto toliko nadležnosti prenijeli – kazao je Šarović.

Podvukao je da treba da budu analizirani i sankcionisani svi oni koji su poteklih 25 godina radili na prenosu nadležnosti.

Šarović je naveo i da kada je njega smjenjivao visoki predstavnik, iz SNSD-a su rekli „mora da je nešto kriv“, a kada je otišao u zatvor rekli su „mora da je nešto ukrao“, te nisu podržali da se brani sa slobode.

– Smatram i da vaša sankcija koju imate u SAD-u nije u redu i to sam javno rekao – kazao je na kraju Šarović, obraćajući se Miloradu Dodiku.

Borenović: Samo je SNSD prenio sve nadležnosti

Predsjednik PDP Branislav Borenović izjavio je da materijal za raspravu na posebnoj sjednici NSRS “ne zaslužuje ni da uđe u skupštinsku arhivu”.

– Ako ste pomenuli deklaraciju SDA, zašto u dokumentu nema programa HDZ? Šta je sa Prudskim sporazumom koga ste potpisali sa Tihićem i Čovićem, u kome piše da će BiH imati četiri federalne jedinice? Spominjete na desetine likova i polulikova, ali ste izostavili ključnog čovjeka, srbomrsca, Grejema Deja, bivšeg šefa kancelarije OHR u Banjaluci. On je pisao spiskove od 57 ljudi za odstrel u jednom danu. On je završio karijeru u RS kao savjetnik predsjednika Vlade 2006. Kako niste napisali u ovoj informaciji da u zadnjih pet godina nijedna nadležnost nije prenesena na nivo BiH, a kažete da tamo sjede neki podanici? Svi su prenosili nadležnosti, a samo je jedna stranka, vaša, prenijela sve nadležnosti – rekao je Borenović srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Mondo.ba/SrpskaInfo.com
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

ucitavam…