SDS i PDP ne zanima smjena DNS-ovog ministra

Odluka predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegetlije o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića koja je…

Politika Mart 26, 2021

Odluka predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegetlije o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića koja je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazane za 30. marta dovela je u nesvakidašnju situaciju poslanike SDS-a i PDP-a u ovom parlamentarnom domu.

Uprkos tome što SDS i PDP od formiranja aktuelnog saziva Savjeta ministara kritikuju njegov rad zbog čega bi bilo prirodno da podrže smjenu bilo kojeg ministra, poslanici ovih stranaka našli su se u nebranom grožđu kada je riječ o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice. Pošto je Lučić funkcioner DNS-a koji je izašao iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, a njegov lider i poslanik u Predstavničkom domu Nenad Nešić odnedavno postao član zajedničkog poslaničkog kluba sa SDS-om i PDP-om, poslanici ove dvije opozicione stranke došli su u nezahvalnu situaciju, jer je neprirodno da kao opozicionari budu protiv njegove smjene, a istovremeno ne mogu da glasaju ni za smjenu zato što je riječ o funkcioneru partnerske stranke.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Dragan Mektić kaže za “Glas Srpske” da nije glasao za izbor Miloša Lučića za ministra, pa neće glasati ni za njegovu smjenu.

– To je stvar dogovora SDA i SNSD-a koji podržava i HDZ BiH i mi u tome nećemo da učestvujemo ni na koji način. Pošto su oni u čvrstoj koaliciji i jedni druge održavaju na vlasti, siguran sam da su postigli dogovor i u vezi sa smjenom – kaže Mektić.

Kada je riječ o imenovanju novog ministra ukoliko bude izglasana Lučićeva smjena, Mektić kaže da je i to stvar dogovora SDS i SNSD-a.

– Moguće je da to imenovanje bude zakočeno, ali više sam stava da je i to dogovoreno i da SDA neće praviti probleme – kaže Mektić.

Portparol PDP-a Anja Petrović kaže da ova stranka ne želi da učestvuje u koalicionim politikantskim igricama podjele političkog plijena.

– Naši poslanici ministra Lučića nisu birali, pa ga neće ni smjenjivati. Nadam se da će SNSD biti bar pametniji i da neće opet dozvoliti da ministarstvom mjesecima upravlja kadar SDA, kao što su prvobitno uradili pri formiranju ovog Savjeta ministara – kaže Petrovićeva.

Ono što je interesantno, ali i paradoksalno je što se dnevnom redu sjednice na kojoj će odlučivati o smjeni ministra Miloša Lučića nalazi i inicijativa SDA od 15. februara ove godine u kojoj od Lučića traži da smijeni svog šefa kabineta Mlađana Božovića.

– U prvoj polovini februara Opštinski sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu protiv Mlađana Božovića kojom se tereti za krivično djelo nasilničko ponašanje. Zbog toga nema kredibilitet da obavlja dužnost šefa kabineta i smatramo da ga treba razriješiti te dužnosti. Tražimo da nas ministar Lučić u toku od 15 dana izvijesti o preduzetim mjerama, jer će naš odnos spram njega i pozicije na kojoj se nalazi zavisiti od toga kako je reagovao na ovu inicijativu – navodi se u obrazloženju SDA.

Komentarišući ovaj potez SDA, portparol PDP-a kaže da je na dnevnom redu prvo odluka o smjeni ministra, a tek potom inicijativa SDA, ističući da će inicijativa biti besmislena ukoliko prije toga bude izglasana smjena ministra.

– Po svemu sudeći, SDA sebi pravi alibi da glasa za Lučićevu smjenu – zaključuje Petrovićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija obrazložio je da je dogovorom političkih partija funkcija ministra za ljudska prava i izbjeglice pripala Republici Srpskoj.

– Prema koalicionom sporazumu političkih partija iz RS, ta funkcija je pripala DNS-u i za ministra je imenovan Miloš Lučić. S obzirom na to da je DNS donio odluku o napuštanju koalicije i daljem opozicionom djelovanju, te da Savjet ministara nema podršku DNS-a u Parlamentu BiH, donesena je odluka o smjeni ministra Lučića – naveo je Tegeltija u obrazloženju.

Glas Srpske
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.