SDS izgubio glasove u svim gradovima Srpske

SDS kao najveća opoziciona stranka u Republici Srpskoj na ovim lokalnim izborima u odnosu na prethodne, održane u oktobru 2016….

Politika Novembar 19, 2020

SDS kao najveća opoziciona stranka u Republici Srpskoj na ovim lokalnim izborima u odnosu na prethodne, održane u oktobru 2016. godine, doživjela je drastičan pad u broju glasova za odbornike u gradskim skupštinama u Republici Srpskoj.

Najveći pad zabilježen je u Doboju, gdje je SDS 2016. godine osvojio 12 847 glasova, dok je na ovim izborima toj stranci povjerenje dalo svega 493 glasača, a samo malo bolja situacija je u Bijeljini, gdje su na izborima prošle godine imali 12 485 glasova, dok su na ovim izborima osvojili tek 3 971. Ni u ostalim gradovima SDS nije zabilježio dobar rezultat… U Banjaluci, recimo, prije četiri godine ova stranka imala je 8 872 glasa, a u nedjelju je dobila povjerenje tek 3 469 osoba. Slično je bilo i u Gradišci, gdje su na lokalnim izborima 2016. godine imali 3 966 glasova, a na ovim izborima tek 1 430. Takođe, u Prijedoru su izgubili 2 359 glasova u odnosu na prošle izbore, dok su u Zvorniku dobili 1 783 glasa manje. Ozbiljan pad zabilježen je i u Trebinju, gdje su prije četiri godine imali 2 301 glas, a ove godine tek 1 032.

U SDS-u kažu da su na određeni način ovakav rezultat očekivali i nagovijestili. Kako ističu, rezultat na ovim izborima treba posmatrati kao konsolidaciju stranke jer su nakon opštih izbora 2018. godine imali teško stanje – i finansijsko, i kadrovsko, i organizaciono.

– Takvo stanje bilo je posljedica izbornih rješenja. I pored svih najava da će SDS na ovim lokalnim izborima nestati, izdržali smo i s optimizmom gledamo u budućnost – rekao je Zoran Latinović, generalni sekretar SDS-a.

On ističe da će nakon konačnih rezultata lokalnih izbora biti urađena ozbiljna analiza koja će pokazati koje poteze treba povući, uključujući i angažovanje novih ljudi jer je očigledno da je u pojedinim mjestima došlo do zamora. Takođe ističe da postoji dobra baza SDS-a za iskorak 2022. godine, do kada će se stranka konsolidovati.

I u Brčkom, kada je riječ o SDS-u, zabilježen je ozbiljan pad s obzirom na to da su 2016. godine imali 5 908 glasova, a na ovim izborima uspjeli su dobiti podršku tek 1 068 glasača.

Što se tiče mandata u gradskim skupštinama u Republici Srpskoj, u najvećem broju slučajeva SDS će ih u naredne četiri godine imatu duplo manje. Takva situacija je, recimo, u Banjaluci, gdje su u gradsku skupštinu 2016. godine ušli sa tri mandata, a ovaj put sa jednim. Slično je i u Bijeljini, gdje su prije četiri godine dobili sedam odbornika, dok su ove izbore dobili svega tri. U Trebinju će u naredne četiri godine imati tri odbornika, jednog manje nego što su imali 2016. godine, a ubjedljivo najgora situacija je u Doboju, gdje su 2016. godine osvojili 11 mandata, dok ove godine nisu prešli ni cenzus.

I u Prijedoru je SDS 2016. godine osvojio pet odborničkih mjesta, dok sasvim sigurno u naredne četiri godine neće imati više od tri odbornika, a gotovo ista situacija je i u Zvorniku, mada je lako moguće da SDS u ovoj gradskoj skupštini sa pet odbornika padne na dva.

Nezavisne.com
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.