Sjećate li se kada ste zadnji put vidjeli cirkus?

Cirkuska atrakcija ponovo je u vašem gradu, dođite i uživajte u akrobacijama, pogledajte egzotične životinje, lavove, slonove, kamile, žirafe i…

Magazin Septembar 3, 2019

Cirkuska atrakcija ponovo je u vašem gradu, dođite i uživajte u akrobacijama, pogledajte egzotične životinje, lavove, slonove, kamile, žirafe i nasmijte se uz naše sjajne klovnove. Ovako su otprilike zvučale reklame i najave za cirkuske predstave koje su nas zabavljale dugi niz godina gostujući u našim većim ali i manjim mjestima.

Često bi i neki klovn sa dobošom prošao kroz grad pozivajući nas na spektakl. Kada ste zadnji put čuli ovu najavu ili vidjeli veliki okrugli ili ovalni šator na nekoj livadi u gradu, kamione sa životinjama i osjetili poznat miris koji se širio u neposrednoj blizini?

Dugo cirkusa više nema, nema ni klovnova, akrobata, nema ni slonova, kamila, majmuna, lavova, tigrova, medvjeda i drugih životinja….

U Rusiji je 1919. cirkus nacionalizovan, a 1927. je otvoren Državni univerzitet za cirkusne i raznovrsnost umjetnosti, poznat po popularnim imenom Moskovska cirkuska škola. Kada je 1950. moskovski državni cirkus počeo obilaziti svijet, njegovi nastupi su nadmašili sva dotadšnja izvođenja kako u složenosti, tako i u originalnosti.

Danas najbolji i najtraženiji cirkusi na svijetu su kanadski Cirque du Soleil i francuski Cirque d’hiver i Cirque d’ été.

Cirkusi sa životinjama u BiH, Grčkoj i Kipru zabranjeni su u potpunosti, dok u Hrvatskoj, Sloveniji i Nemačkoj u cirkusima nije dozvoljeno koristiti samo divlje životinje.  U Španiji je cirkuse sa divljim životinjama zabranjeno organizovati samo u nekim gradovima.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH zabranjuje držanje životinja u cirkusima, kao i cirkuske izvedbe sa životinjama još od 2009. godine.

U Srbiji trenutno postoji jedan preostali cirkus pod imenom Corona koji postoji od 17. vieka i za to vreme je obišao čitavu staru državu nastupajići čak i na dvorovima.  Vlasnika cirkusa gospodin Milan Sliva je sedma generacija porodice koja se ovde doselila iz Poljske. U 90 minuta dugom šou možete videti artiste iz Ukrajne, Poljske, Bugarske, Rumunije i Mađarske koji svojim veštinama na trapezu kao i na zemlji ostavljaju bez daha dok vas klovnovi nasmijavaju.

(mojKontakt)

Komentari