Stavove SNSD-a treba prihvatiti kroz Narodnu skupštinu RS

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kaže da deklaracija SDA nosi veoma loše poruke, te da bi bilo dobro da…

Politika Septembar 25, 2019

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kaže da deklaracija SDA nosi veoma loše poruke, te da bi bilo dobro da stranke iz Republike Srpske postignu saglasnost o deklaraciji SNSD-a, a da Srpska iznese stav posredstvom parlamenta.

On je naglasio da deklaracija SDA vraća sve u BiH 30 ili 50 godina unazad, te da je problem što potiče od državotvorne političke partije jednog naroda i ima nepodijeljenu podršku kod Bošnjaka – i intelektualaca i političkh stranaka.

– Mislio sam da nikada nećemo dočekati ponavljanje istorije – rekao je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da nedavni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske u Beogradu nije nikakva velikosrpska zavjera, kako to neki u BiH žele da predstave.

On je naveo da Vučić tada ponovio podršku dejtonskoj BiH i dogovoru unutar nje.

Čubrilović je istakao da političku situaciju u BiH dodatno komplikuje blokada konstituisanja zajedničkih institucija.

– Nije blokirano samo formiranje Savjeta ministara i parlamenta BiH. Ništa nije urađeno ni u Federaciji BiH. Samo je Republika Srpska zaokružila proces implementacije izbornih rezultata – rekao je Čubrilović.

On navodi da SDA nije moguće isključiti iz formiranja vlasti na nivou BiH, već treba tražiti kompromisna rješenja – da sistem vlasti u BiH profunkcioniše na dobrobit građana, a nikako se zakivati u svoje odluke.

Čubrilović ističe da problem nije samo između Republike Srpske i stranaka iz FBiH, kako se želi pokazati.

– Ni međunarodna zajednica nije nevina u svim ovim odnosima, uvođenja novih zahtjeva svaki put kada treba da bude postignut dogovor i miniranja potpisanog sporazuma lidera stranaka – naglašava Čubrilović.

On napominje da se, ne budu li svi tražili kompromis, BiH ne može nadati razvoju infrastrukture, otvaranju novih radnih mjesta.

U vezi sa vraćanjem nadležnosti Srpskoj, Čubrilović kaže da Srpska to ne može jednostrano učiniti.

– Nadležnosti se vraćaju na isti način kao što su i prenesene, a to znači da svi parlamenti moraju usvojiti odluku o tome. Ali, ako se bude radilo na ovaj način, ne treba isključiti nijednu mogućnost – naglašava Čubrilović.

Govoreći o radu Narodne skupštine Republike Srpske, Čubrilović je naveo da će Poslovnik biti izmijenjen da bi bio efikasniji.

– Očekujem da šefovi klubova dostave prijedloge, da formiramo zajedničku komisiju i da probamo konsenzusom postići izmjenu Poslovnika – istakao je Čubrilović.

Kada je riječ o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Senada Bratića, Čubrilović je naveo da je Bratić prisustvovao Kolegijumu koji je zakazao posebnu sjednicu o njegovom razrješenju na kojoj je zahvalio kolegama za saradnju i naveo da smjenu razumije kao političku odluku.

– Poslije zakazivanja te sjednice nema više nikakvih ostavki jer dnevni red može promijeniti samo predlagač posebne sjednice – pojasnio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Bratićeva ostavka nije predata prema Poslovniku Narodne skupštine Republike Srpske.

– Neupitno je da je posebnu sjednicu trebalo odraditi onako kako je i odrađena – napomenuo je Čubrilović.

Srna
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.