Sud BiH potvrdio nove članove CIK-a, odbijen prijedlog Petrića

Sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev Branka Petrića za odlaganje izvršenja upravnog akta, tužene Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom,…

Politika Mart 25, 2020

Sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev Branka Petrića za odlaganje izvršenja upravnog akta, tužene Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom, po kojom je smijenjen.

Tužbom od 19. marta Petrić je pokrenuo upravni spor protiv odluke tužene Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom. Osporenom odlukom prestaje dužnost članovima Centralne izborne komisije BIH zbog isteka mandata te se biraju novi, i određuje da novoizabrani članovi stupaju na dužnost danom izbora, kao i da odluka stupa na snagu danom donošenja.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića o izboru i stupanju na funkciju, te prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Branko Petrić i Novak Božičković, dosadašnji članovi CIK-a su smijenjeni sa svojih pozicija, a umjesto njih su imenovani Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

Suad Arnautović i Ahmet Šantić su smijenjeni pa ponovo izabrani za članove CIK-a.

Patria
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.