Usvojena rezolucija o poštovanju žrtava ustaškog režima, HDZ napustio sjednicu

Prijedlog rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima dobio je podršku poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok su poslanici…

Politika Maj 20, 2020

Prijedlog rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima dobio je podršku poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok su poslanici HDZ-a napustili sjednicu jer nije prihvaćen njihov amandman da se dokument odnosi na žrtve svih totalitarnih režima u Evropi.

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da će poslanici ove stranke napustiti sjednicu zbog uvreda koje su im upućene i što im se pokušava nametnuti odgovornost i krivica koja im ne pripada.

– Klub hrvatskog naroda će, iz protesta za ovo šta nam radite, što nam želite staviti na pleća odgovornost i krivicu koju nam ne pripada, napustiti sjednicu i nećemo glasati ni za jednu tačku dnevnog reda. Ovo je drsko i bezobrazno – rekao je Lovrinović.

Poslanici su podržali svih 10 amandmana predlagača, ali ne i amandman HDZ-a da se rezolucija odnosi na žrtve svih totalitarnih režima u Evropi, kao ni amandmani SNSD-a i Srpskog kluba.

Predlagači usvojene rezolucije su poslanici Naše stranke i Neuzavisnog bloka Damir Arnaut, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić.

Usvojen je amandman Dragana Mektića koji se odnosi na jasenovačku građu.

Srna
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.