Za postavljanje i održavanje semafora 160.000 KM

BANJALUKA – Za održavanje i postavljanje semafora na području grada ove godine planirano je izdvajanje ukupno 160.000 KM, navodi se…

Vijesti Januar 15, 2020

BANJALUKA – Za održavanje i postavljanje semafora na području grada ove godine planirano je izdvajanje ukupno 160.000 KM, navodi se u Programu zajedničke komunalne potrošnje Odjeljenja za saobraćaj i puteve 2020. godine.

Za održavanje semafora planirano je 110.000, za utrošak električne energije 30.000 i postavljanje ove vrste signalizacije 20.000 KM.

Kako se dodaje, u cilju omogućavanja nesmetanog i bezbjednog odvijanja saobraćaja neophodno je redovno održavati semaforske uređaje što podrazumijeva svakodnevni obilazak semafora te, između ostalog, po potrebi zamjenu sijalica, grla, osigurača, štitnika, popravku LED segmenata i pranje.

“Takođe,  tokom  godine  određeni  dio  semaforske opreme  se  ošteti  ili  uništi  u saobraćajnim nezgodama i neophodno je odmah odreagovati i zamijeniti uništenu opremu i sistem vratiti u redovno funkcionisanje”, dodaje se u ovom programu.

Dio troškova uzrokovanih saobraćajnim nezgodama se refundira kroz likvidaciju štete po osnovu osiguranja.

“Takođe, u proteklom periodu određeni broj raskrsnica koje su bile regulisane  semaforskim  uređajima  je  rekonstruisan  u  kružne  raskrsnice,  a  dio demontirane opreme biće iskorišten za zamjenu oštećenih dijelova”, navodi se u ovom programu.

Dodaje se da će na raskrsnici Omladinske sa Solunskom ulicom biti postavljena semaforska oprema koja će biti demontirana sa raskrsnica koje su rekonstruisane u kružne.