Zakon o PDV-u stavljen u hitnu proceduru

Predstavnički dom Parlamenta BiH podržao je, nakon žustre rasprave, hitnu proceduru za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu…

Politika Maj 19, 2020

Predstavnički dom Parlamenta BiH podržao je, nakon žustre rasprave, hitnu proceduru za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), čiji je cilj pomoć privrednim subjektima u vrijeme epidemije virusa korona.

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o PDV-u predviđa se da s ciljem ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH izazvanih virusom korona Savjet ministara može donijeti privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana.U slučaju potrebe, predviđeno je predloženim zakonom, Savjet ministara može produžiti rok za dodatnih 90 dana.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić usprotivila se hitnom postupku za razmatranje ovog zakona, ocjenjujući da je riječ o omalovažavanju Savjeta ministara i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, koji je nadležan za sistem indirektnog oporezivanja.

– Licemjerno je govoriti o pomoći privredi i građanima, a držati zarobljeno 330 miliona evra MMF-a – rekla je Vulićeva tokom rasprave.

Ona smatra da se predloženim zakonom želi privući medijska i politička pažnja.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać rekla je da se bez adekvatne analize ne može razmatrati ovako važno pitanje i da ga zbog toga ne treba razmatrati po hitnom postupku.

Mira Pekić iz PDP-a istakla je da institucije treba da pomognu realnom sektoru da prebrodi krizu izazvanu epidemijom virusa korona jer bez realnog sektora nema prihoda u budžetu.

Pekićeva je navela da je o ovom zakonskom prijedlogu trebalo raspravljati krajem marta kada je upućen u proceduru, a ne sada kada je privreda već pretrpjela značajnu štetu.

Ona je dodala da realni sektor ne može podnijeti sav teret krize i da ga treba dovesti u istu ravan sa javnim sektorom.

Pekićeva je ocijenila da bi bolji efekti bili kada bi privreda bila oslobođena plaćanja PDV-a, nego prolongiranjem roka za njegovo plaćanje ili kad realizuju naplatu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić, koji je predlagač zakona, rekao je da bi se usvajanjem ovog zakona omogućilo Savjetu ministara da u slučaju pandemije, prirodne nesreće ili bilo kojih poremećaja može djelovati donošenjem privremene odluke o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a i poreza do šest mjeseci.

– Šest mjeseci je dovoljno da se sagledaju ekonomske posljedice, uspostave privredni tokovi i pomognu preduzeća – istakao je Zvizdić.

Saša Magazinović iz SDP-a podržao je i prijedlog zakona i hitnost njegovog razmatranja, podsjećajući da je slično rješenje predlagao 2017. godine, ali da je Savjet ministara tada, kada je na njegovom čelu bio Zvizdić, dao negativno mišljenje na tav prijedlog.

– Treba držati budžet stabilnim, ali pomoći i privrednicima – istakao je Magazinović, koji je najavio da će podržati svaki zahtjev za pomoć privredi i privrednicima.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da neće podržati hitni postupak, navodeći da je ovo bitan zakon.

– Možda može da bude dobar materijal za raspravu u redovnom postupku – rekao je Lovrinović i zatražio da se o ovome izjasne Fiskalni savjet i Ministarstvo finansija u Savjetu ministara.

Zahtjevu da se zakon razmatra po hitnom postupku usprotivio se i Predrag Kožul iz HDZ-a BiH, ocjenjujući da se predloženim rješenjem nadležnost parlamenta za dodošenje zakonskih mjera prepušta Savjetu ministara.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto istakla je da poslanici HDZ-a BiH imaju pravo da daju svoj stav o svemu o čemu se raspravlja i dodala da ne postoji nijedan razlog da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku.

– Oni koji nemaju promet, ne plaćaju PDV – rekla je Krišto i ocijenila da bi svrsishodnije bilo da se promijeni zakonska odredba o nepodnošenju krivične prijave za nepodnošenje prijave za PDV u predviđenom roku.

Ona je upozorila da bi pomjeranje roka dovelo do pada prihoda i debalansa u budžetu.

Srna
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.