Zakon o trgovini: Trgovcima dodatne obaveze i novi model kontrole rada

U Narodnoj skupštini je usvojen set zakona koji pojedinim budžetskim kategorijama garantuje predviđeno povećanje plata od pet do 20 odsto,…

Politika Novembar 28, 2019

U Narodnoj skupštini je usvojen set zakona koji pojedinim budžetskim kategorijama garantuje predviđeno povećanje plata od pet do 20 odsto, za šta je obezbijeđeno 70 miliona maraka.
Usvojen je i Zakon o trgovini koji predviđa dodatne obaveze trgovaca i novi model kontrole njihovog rada. Poslanici su ukazali na potrebu da Vlada pronađe model po kojem bi trgovine u većem procentu prodavale domaće proizvode. U ovom pogledu diskusije pripadnika oba bloka su bile podudarne.

– Mi možemo doći u opasnost da nam strani trgovački centri, ovdje ne samo ostvaruju profit, nego i da dovode svoju robu i guše naše proizvođače – smatra Ognjen Žmirić iz SNSD.
Poslanici SDS i PDP isticali su neophodnost poboljšanja uslova rada zaposlenih u oblasti trgovine.
– I po osnovu plata i naknada, porodiljskog odsustva, bolovanja, svega… A obaveze se ne dovode u pitanje i tako se lako ostaje bez posla – smatra Zoran Vidić iz SDS.
Ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić je navela da uslovi rada nisu u njenoj nadležnosti, ali je istakla da će koordinisati sa svim institucijama zaduženim za ovu oblast. Naglasila je da Vlada podržava domaće proizvođače, ali da treba uvažiti barijere koje su iste u cijelom regionu.
– Naravno, u okviru zakona koliko možemo to i činimo. Trudićemo se i dalje, ali tu imamo ograničenja na šta je ukazala i Evropska komisija da ne možemo u zakon uvesti koliku količinu proizvoda određenog proizvođača neki supermarket ili trgovačka radnja moraju da imaju – dodala je Gašićeva.
U toku rasprave, ministarka finansija Zora Vidović je istakla da je evidentirano povećanje količina robe koja nezakonito dospijevaju u magacine veletrgovina. Rješenje ovog i srodnih problema trebalo bi da bude uvođenje novog fiskalnog sistema čiju će logistiku platiti Vlada.
– Zalažem se i sigurno ću to uraditi 2020.godine, da se uvede novi fiskalni sistem koji će biti ravan, vjerovatno i bolji od Hrvatskog – zaključila je Vidovićeva.
Poslanici su uz Zakon o trgovini i Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama usvojili i set zakona o platama radnika u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu. Garantovano im je povećanje od pet do 20 odsto.
Za te namjene Vlada je iz sopstvenih izvora obezbijedila 70 miliona maraka.
Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

ucitavam…